Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analytické aplikace v chemii ŽP (ACH / AACZP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ACH / AACZP - Analytické aplikace v chemii ŽP, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kontrola složení půdy a chemická analýza v zemědělství (struktura půdy, anorganické komponenty, humus, pH půdy, eroze půdy, rostlinné nutrienty, hnojiva, nové odrůdy zemědělských plodin); Atmosféra planety (složení atmosféry, analýza vzduchu a jeho znečištění, monitoring složek souvisejících s globálním oteplováním); Zdroje vody, její úprava a znečištění (složení přírodních vod, hydrologický cyklus, kyselé deště, kontrola kvality vod); Fosilní paliva (petrochemický průmysl - kontrola složek ropy, uhlí a zemního plynu); Zdroje energie pro budoucnost (vliv jednotlivých zdrojů energie na životní prostředí - složení biomasy, životnost fotovoltaických a palivových článků, dopad na životní prostředí, kontrola složení použitých materiálů); Toxikologie (druhy expozice organismu, testování toxicity (LD50)); Organické a anorganické polutanty (analýza polycyklických aromatických uhlovodíků, prioritních organických polutantů, dioxinů a furanů; toxické kovy a studium jejich bioakumulace); Insekticidy a herbicidy (analýza organofosfátů, karbamátů - vybrané příklady; alternativní postupy kontroly hmyzu); Azbesty (struktura a fyzikálně-chemické vlastnosti azbestů, analytické metody pro identifikaci azbestových vláken); Nakládání s nebezpečnými odpady (definice nebezpečných odpadů, vybrané příklady kontroly jejich složení).

Získané způsobilosti

Definovat základní úkoly environmentální analýzy, formulovat a srovnat možné přístupy k řešení analytických problémů vznikajících při kontrole životního prostředí.

Literatura

J.E. Girard, Principles of Environmental Chemistry, Jones and Bartlett Publishers, Canada 2005. M. Horáková, P. Lischke, A. Grunwald, Chemické a fyzikální metody analýzy vod, SNTL, Praha 1986.

Požadavky

Student musí prokázat znalosti z hlavních okruhů chemie životního prostředí definovaných v obsahu předmětu a musí být schopen nalézt řešení problému z oblasti kontroly životního prostředí zadaného během zkoušky.

Garant

doc. RNDr. Petr Bednář, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Petr Bednář, Ph.D.Helena Margarida Evaristo Branco Saldanha, Ph.D.