Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikovaná hmotnostní spektrometrie (ACH / AHS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ACH / AHS - Aplikovaná hmotnostní spektrometrie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod, aplikace hmotnostní spektrometrie v organické analýze, historie a vývoj.Strukturní analýza malých organických molekul (potvrzení struktury, identifikace nečistot ve farmaceutické substanci, identifikace metabolitů), určení molekulové hmotnosti a sumárního vzorce, fragmentace po ionizaci elektronem, kolizí indukovaná fragmentace, fragmentační cesty a studium fragmentace.Aplikace ESI-MS, optimalizace iontového zdroje, analýzy malých objemů vzorků s využitím nano-ESI.MADI-TOF v analýze polymerů, praktické problémy ionizace.Spojení hmotnostní spektrometrie se separačními technikami. GC/MS v toxikologické analýze (databáze spekter).HPLC/MS - optimalizace analytické metody, limity využívaných rozhraní a jejich srovnání (např. ESI versus APCI).HPLC/MS v analýze složek životního prostředí a farmaceutické analýze.CE/MS - realizace spojení a optimalizace metody, vybrané aplikace (analýza biopolymerů).Hmotnostní spektrometrie peptidů a jejich fragmentace (určení sekvence aminokyselin).Aplikace FTICR. Pokroky v MS. V semináři jsou diskutována témata přednášek a řešeny odpovídající problémy (např. interpretace spekter malých organických molekul, vyhodnocení analýzy GC/MS, určení sekvence aminokyselin v peptidech).

Získané způsobilosti

Aplikovat teoretické znalosti pro řešení modelových problémů v oblasti hmotnostní spektrometrie

Literatura

Barker J.: Mass spectrometry, John Wiley and sons, Chichester, 1999. Cole, R. B. (editor): Electrospray ionization mass spectrometry, Wiley Chichester, 1997. de Hoffmann E., Stroobant, V.: Mass Spectrometry. Principles and Applications. John Wiley and sons, Chichester, 2002. Kinter M., Sherman N. E.: Protein Sequencing and identification using tandem mass spectrometry, John Wiley and sons, New York, 2000. Niessen W.M.A.: Liquid Chromatography-Mass Spectrometry, Marcel Dekker, New York, 1999. Scientific publications devoted to mass spectrometry (mass spectrometric and analytical journals. Snyder A.P.: Interpreting protein mass spectra, American Chemical Society and Oxford University Press, Washington D.C., 2000. Technical and application notes of leading producers of mass spectrometers. Watson J.T.: Introduction to Mass spectrometry, Lippincott-Raven Publishers, Philadelphia, 1997.

Požadavky

Student musí umět hovořit o zvoleném tématu a odpovídat na otázky.Během semestru musí diskutovat s jinými studenty o jejich tématech. Během kolokvia student vyjadřuje svůj názor na různá témata a interpretuje hmotnostní spektra.

Garant

prof. RNDr. Karel Lemr, Ph.D.

Vyučující

Andreea Iordache, Ph.D.prof. RNDr. Karel Lemr, Ph.D.