Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikovaná kapalinová chromatografie (ACH / ALC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ACH / ALC - Aplikovaná kapalinová chromatografie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Instrumentální základy HPLC. Troubleshooting in HPLC - řešení problémů s instrumentací, optimalizace separace. Moderní detekce v HPLC a spojení HPLC s hmotnostní spektrometrií. Příprava vzorku pro HPLC (extrakce, SPE, SFE, derivatizace). Kapilární elektroforéza a elektrochromatografie, porovnání s HPLC. HPLC ve farmaceutické a klinické praxi. Potravinářská analýza. Analýza (bio)polymerů (GPC, atd.). Separace izomerů a enantiomerů. Měření retenčních dat - využití pro identifikaci, optimalizaci separace, studium interakcí. Miniaturizace v HPLC, kapilární techniky (miniaturizace ve spojení s MS), CEC. Preparativní chromatografie. Aplikace HPLC na řešení analýzy reálných komplexních vzorků. Diskuse nad konkrétními analytickými úkoly.

Získané způsobilosti

Aplikovat teoretické znalosti pro řešení modelových problémů v oblasti vysokoúčinné kapalinové chromatografie

Literatura

1. Churáček J., Analytická separace látek, SNTL, Praha 1990. 2. J. Churáček, P. Jandera, Úvod do vysokoúčinné kapalinové kolonové chromatografie, SNTL, Praha 1984. 3. Snyder L.R., Kirkland J.J., Glajch J.L., Practical Method Development, John Wiley & Sons, Inc., New York 1997. 4.Gratzfeld-Husgen A., Schuster R., HPLC for Food Analysis, A primer, Agilent Technologies Company, Germany 2001.

Požadavky

Pro úspěšné absolvování je vyžadována studentova krátká prezentace z oblasti vysokoúčinné kapalinové chromatografie s následnou diskusí. Účast na seminářích minimálně 70% z celkového počtu seminářů. Dále musí student vyhovět u písemné části zkoušky (min. 70% celkového počtu bodů) a v doplňující ústní části musí být schopen diskutovat na témata definovaná v anotaci.

Garant

doc. RNDr. Petr Bednář, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Petr Bednář, Ph.D.