Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět NMR spektroskopie pro org.chem. a bioch. (ACH / ANMR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ACH / ANMR - NMR spektroskopie pro org.chem. a bioch., Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

NMR spektroskopie představuje jednu z nejvýznamnějších spektrálních metod pro řešení struktury molekul. Za padesát let svého vývoje se stala vyspělou metodikou nejen pro studium struktury v kapalné i pevné fázi, ale i pro výzkum chování molekul v kapalné fázi. Zejména možnost postihnout chování dynamického systému v kapalné fázi dělá z NMR spektroskopie jednu z předních metod pro studium molekulárního rozpoznávání v biologických systémech za fyziologických podmínek. Je tak možné studovat vazbu léčiv na receptory, interakci proteinů a DNA nebo RNA, atd. Tento předmět si klade za cíl rozšířit a prohloubit znalosti studentů týkající se metodických postupů při určování struktury organických molekul a biomakromolekul. To by mělo dovolit pochopit postupy, které se využívají při studiu vlastností a chování organických molekul a biomakromolekul pomocí NMR.1. Jev nukleární magnetické rezonance, základní pojmy.2. Vznik NMR signálu, praktické provedení NMR experimentu, Fourierova transformace, základní pulsní sekvence (spinové echo).3. Jaderná relaxace, NOE a jeho význam, chemická výměna.4. NMR parametry - chemický posun, interakční konstanta J a multiplicita signálu, dipolární interakce D, NOE.5. Charakterizace struktury organických látek:- 1H NMR spektra, homonukleární korelace - J-resolved, COSY, TOCSY- 13C NMR, heteronukleární korelace - HMQC, HSQC, HMBC- selektivní a band-selektivní experimenty.6. Interpretace spekter. Řešení konformace pomocí NMR - aplikace NMR parametrů závislých na konformaci.7. Biomakromolekuly- nukleové kyseliny a proteiny, značení stabilními izotopy - 13C, 15N a 2H8. NMR biomakromolekul - základní strategie.9. Studium nevazebných interakcí biomakromolekul s ligandy.

Získané způsobilosti

Vysvětlit principy, popsat řešení, řešit problémy a interpretovat data získaná pomocí NMR

Literatura

Buděšínský M., Pelnař J. Cyklus Organická chemie, svazek 25 - Fyzikálně-chemické metody (Nukleární magnetická rezonance). Ústav organické chemie a biochemie AV ČR, Praha, 2000. Freeman R. Magnetic resonance in chemistry and medicine. Oxford University Press, New York, 2003. Derome A. E. Modern NMR techniques for chemistry research. Pergamon Press, 1997.

Požadavky

Zvládnutí teoretických základů, schopnost orientace ve zpracování dat NMR, zpracování semestrální práce.

Garant

Ing. Marek Kuzma, Ph.D.

Vyučující

Ing. Marek Kuzma, Ph.D.