Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikovaná analytická chemie (ACH / APCH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ACH / APCH - Aplikovaná analytická chemie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Normotvorná činnost, normy jakosti a normou předepsané analytické postupy. Hierarchie norem - ISO, ČSN. Zásady správné laboratorní praxe. Akreditace postupů a laboratoří. Mezilaboratorní kontrola, kruhové testy, mezinárodní spolupráce. Správný odběr vzorků, úprava a příprava k analýze, strategie volby postupu (izolace, potlačení maticových efektů, zakoncentrování, volba měřící a detekční metody). Analýza potravin. Makro a mikro komponenty, Anorganické složky potravin, stanovení makro a mikroelementů. Stanovení vody a oxidu uhličitého. Stanovení bílkovin, vázaných a volných aminokyselin, ostatních dusíkatých složek. Stanovení lipidů, jejich dělení, kontrola stárnutí a nutriční kvality. Izolace, důkaz a stanovení monosacharidů, oligosacharidů a polysacharidů. Důkaz a stanovení antioxidantů a konzervačních prostředků. Izolace, identifikace a stanovení nežádoucích komponent v potravinách - rezidua pesticidů, toxiny.Analýza soudní. Vstup toxických látek do organizmu a jejich metabolizmus. Anorganické toxické látky a jejich stanovení. Otrava oxidem uhelnatým, chronické otravy některými kationty. Stanovení alkoholu a dalších těkavých organických toxikantů v organizmu. Stanovení extrahovatelných jedů a medikamentů. Klasické a moderní extrakční postupy. Chromatografie a elektroforéza v soudní analýze.Analýza makromolekul a polymerů. Technické hodnocení a identifikace polymerů. Obecné barevné reakce. Klasifikační reakce. Fyzikální konstanty vhodné pro identifikaci, posouzení krystalinity a mikrostruktury polymerů. Speciální techniky v analýze makromolekul (diferenciální enthalpimetrie, inverzní chromatografie, optické metody). Střední molekulová hmotnost a distribuce hmotností - techniky měření.Analýza ropy a produktů petrochemického průmyslu. Odběr vzorků. Měření fyzikálních parametrů. techniky ke zjištění základních komponent (aromatické podíly, nasycené, nenasycené, lineární rozvětvené uhlovodíky). Stanovení nežádoucích komponent (síra, anorganické složky). GC v analýze ropných materiálů.Analýza pomocných látek a jejich rozdělení. Důležité skupiny (plastifikátory, antioxidanty, akcelerátory, antistatické prostředky, katalyzátory, tenzidy). Izolace, dělení identifikace a stanovení tenzidů ve vodách a jiných ekosystémech.Analýza hornin, rud, nekovových materiálů. Rozklad hornin. Stanovení základních složek. Fázová analýza. Analýza půdy, stanovení živin a organických složek. Huminové látky a kyselin. analýza průmyslových hnojiv.Analýza slitin. Železné slitiny, oceli. Rozbor uhlíkových ocelí, legovaných ocelí a ferroslitin. Slitiny barevných kovů, lehkých kovů a vzácných kovů.

Získané způsobilosti

Definovat základní pojmy, řešit typické analytické problémy při zpracování reálných vzorků různých typů

Literatura

Vačková M., Smirnová L.: Aplikovaná analytická chémia. UK Bratislava 1983. Davídek J.: Laboratorní příručka analýzy potravin, SNTL Praha 1985. König H.: Analyse von tenziden, Springer Verlag, Berlin 1971. Drobník J. a kol.: Mezinárodní pravidla pro práci v chemických a biologických laboratořích. UK Karolinum, 1995. . 10. Pearson D., Laboratory Techniques in Food Analysis, London Butterworths, London 1973. 11. Hart F.L., Hisher H.J., Modern Food Analysis, Springer-Verlag, New York 1971. 12. Wohler F., Handbookof Mineral Analysis, Henry Carey Baird, Industrial Publisher, Philadelphia 1871. 13. Girard J.E., Principles of Environmental Chemistry, Jones and Bartlett Publishers, Sudbury 2005. 14. Belcher R., Submicro Methods of Organic Analysis, Elsevier, Amsterdam 1966. 15. Beamish F.E. The Analytical Chemistry of the Noble Metals, Pergamon Press, Oxford 1966. 2. Holzbecher Z., Churáček J., Analytická Chemie, SNTL, Praha 1987. 3. Davídek J.: Laboratorní příručka analýzy potravin, SNTL Praha 1977 a 1985. 4. Pearson D., Laboratory Techniques in Food Analysis, London Butterworths, London 1973. 5. Hart F.L., Hisher H.J., Modern Food Analysis, Springer-Verlag, New York 1971. Wohler F., Handbookof Mineral Analysis, Henry Carey Baird, Industrial Publisher, Philadelphia 1871. 6. Girard J.E., Principles of Environmental Chemistry, Jones and Bartlett Publishers, Sudbury 2005. 7. Belcher R., Submicro Methods of Organic Analysis, Elsevier, Amsterdam 1966. 8. Beamish F.E. The Analytical Chemistry of the Noble Metals, Pergamon Press, Oxford 1966. 9. Mermet J.M., Otto M., Widmer H.M., Analytical Chemistry, Wiley-VCH, Weinheim 1998.

Požadavky

Pro úspěšné absolvování předmětu musí být student schopen diskutovat na vybraná témata uvedená v anotaci (dvě zadané otázky).

Garant

doc. RNDr. Petr Bednář, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Petr Bednář, Ph.D.Helena Margarida Evaristo Branco Saldanha, Ph.D.