Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analytické aplikace ve forenzních vědách (ACH / APFOR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ACH / APFOR - Analytické aplikace ve forenzních vědách, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do předmětu forenzní chemie, definice základních pojmů - důkaz, průkaz, identifikace, chemická expertíza apod.2. Odběr vzorků, stop a doličných předmětů k forenzní analýze. Analýza a chemická expertíza na místě činu. Konzervace stop a vzorků. Vzorky biologické a nebiologické povahy. Využití klasických a instrumentálních metod pro forenzní analýzu, imunochemické a chemické testy. Mikroskopie a chemická mikroskopie.3. Chemie výbušnin a spalování. Termodynamika a kinetika výbuchu a hoření, přenos tepla a přenos hmoty při hoření. Síla exploze. Silné a slabé výbušniny. Paliva. Chemická expertíza výbušnin a pyrotechnických složí. Chemická expertíza paliv. Residua střeliv a střelného prachu. Elementární anorganická analýza střelného prachu, organická analýza střelného prachu.4. Chemie barev a barviv. CIE systém barev. Barvy a barviva, inkousty, náplně do tiskových hlav. Aditiva barev, barvy maleb, historické barvy. Chemická analýza a expertíza barviv, inkoustů, tiskových náplní. Využití mikroskopie a instrumentálních analytických technik pro forenzní analýzu inkoustů, barev a barviv. Datace historických artefaktů na základně forenzní analýzy použitých barev.5. Chemie polymerů. Polysacharidy, přírodní vlákna. Cellulosové polymery. Semisyntetické a syntetické polymery. Forenzní analýza papíru, polymerů, vláken a vlasů.6. Drogy a farmaka a zneužívané látky. Rozdělení drog a zneužívaných látek podle účinku, způsobu užívání. Nelegální výroba drog a omamných látek. Forenzní expertíza nelegálních varen drog, zajištění stop a odběr vzorků. Anabolické steroidy, forenzní analýza anabolik.7. Analýza drog, farmak, omamných látek a jejich metabolitů v tělních tekutinách a orgánech člověka a zvířat. Obecný postup při průkazu a identifikací neznámé látky v tělních tekutinách a orgánech. Forenzní expertíza anorganických a organických jedů. Abůzus alkoholu z forenzního hlediska.8. Identifikace drog a omanných látek v lidských vlasech, umělých vláknech, tkaninách apod. Distribuce alkoholu v tělních tekutínách a tkáních. Forenzní metody pro stanovení alkoholu v tělních tekutinách9. Analýza DNA v biologickém materiálu, sérologická analýza.10. Analýza skla a identifikace typů skel pomocí IR spektrometrie a AAS.11. Nedestruktivní mikroinstrumentální techniky - mikrospektrofotometrie, mikro - ATR, mikro - Raman.12. Metody odhalování otisků prstů - parami jodu, kyanoakrylátová metody a prášky kovů. Odhalování krevních stop. Chromatografické metody určení stáří otisků prstů.13. Řešení vybraných problémů z forenzní chemie. Interpretace výsledků. Spolupráce chemiků s ostatními složkami vyšetřování trestních činů. Znalecké posudky.

Získané způsobilosti

Student je schopen vyvíjet metody analýzy vzorků pro forenzní účely. Hodnotit získané výsledky analýz. Je schopen popsat principy analytických technik využívaných ve forenzní analýze předmětů a stop souvisejících s trestnou činností.

Literatura

A. C. Moffat, M. D. Osselton, B. Widdop: Clarke´s Analysis of Drugs and Poisons, 3rd ed., The Pharmaceutical Press, London, 2004. A. C. Moffat, M. D. Osselton, B. Widdop: Clarke´s Analysis of Drugs and Poisons, 3rd ed., The Pharmaceutical Press, London, 2004. H. Lüllmann, K. Mohr, M. Wehling: Farmakologie a toxikologie. Grada Publ., Praha 2002. H. Lüllmann, K. Mohr, M. Wehling: Farmakologie a toxikologie. Grada Publ., Praha 2002. J. Večerková: Biotransformace léčiv a její význam pro toxikologickou praxi. Karolinum, Praha 1997. J. Večerková: Biotransformace léčiv a její význam pro toxikologickou praxi. Karolinum, Praha 1997. M. Balíková: Forenzní a klinická toxikologie. Laboratorní toxikologická vyšetření. Galén, Praha 2004. M. Balíková: Forenzní a klinická toxikologie. Laboratorní toxikologická vyšetření. Galén, Praha 2004. M. Johll: Investigating Chemistry: A Forensic Science Perspective, W. H. Freeman; Second Edition edition, USA. M. Johll: Investigating Chemistry: A Forensic Science Perspective, W. H. Freeman; Second Edition edition, USA. S. Bell: Drugs, Poisons, and Chemistry (Essentials of Forensic Science), Facts on File; 1 edition (November 2008), USA. S. Bell: Drugs, Poisons, and Chemistry (Essentials of Forensic Science), Facts on File; 1 edition (November 2008), USA.

Požadavky

úspěšné absolvování zkoušky - ústní zkoušení, 3 otázky

Garant

doc. RNDr. Vítězslav Maier, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Vítězslav Maier, Ph.D.Mgr. Martin Švidrnoch