Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Cvičení z forenzní chemie (ACH / CFC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ACH / CFC - Cvičení z forenzní chemie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Metody analytické chemie při zajišťování a vyšetřování kriminalistických stop - metody odběru a zviditelnění otisků prstů (práškové metody, jodová metoda, kyanoakrylátová metoda, ninhydrinová metoda, využití dusičnanu stříbrného) identifikace lidských krevních stop a jejich odlišení od stop lidskou krev neobsahující (luminolový test, Teichmanova metoda), obnovení embosovaných čísel na kovových materiálech.2. Stanovení alkoholu v krvi metodou head-space plynové chromatografie s plamenově ionizačním detekorem a Widmarkovou metodou.3. Izolace, zakoncentrování a identifikace post blast (povýbuchových zplodin) metodou kapalinové chromatografie s DAD detektorem.4. Identifikace barviv pomocí Ramanovy spektrometrie - forenzní posouzení pravosti a falšování rukopisů.5. Analýza skelných střepů a jejich identifikace - identifikace typů skla na základě refraktivního indexu a stopového obsahu hořčíku s pomocí AAS.6. Detekce a identifikace hořlaviny - detekce příčiny a ohniska požáru.7. Identifikace drog v pevném stavu pomocí spektrálních metod, analýza dolarových bankovek na přítomnost drog, barevné reakce vedoucí k průkazu drogy. Imunochemické diagnostické testy na přítomnost drog v biologickém materiálu.8. Stanovení budivých návykových látek (amfetamin, efedrin, extáze..) pomocí LC-MS GC-MS a CE-MS.9. Identifikace původu barviv uměleckých děl (obrazu) - odhalení padělků obrazů pomoci mikroskopie a hmotnostní spektrometrie.10. Analýza vlasů na přítomnost drog s pomocí LC-MS a GC-MS.

Získané způsobilosti

Student je schopen pracovat se vzorky pro forenzní analýzu, vyvíjet metody pro analýzu forenzních vzorků a provádět vyhodnocení výsledků.

Literatura

Večerková, J. Biotransformace léčiv a její význam pro toxikologickou praxi. Karolinum, Praha, 1997. Lüllmann, H., Mohr, K., Wehling, M. Farmakologie a toxikologie. Grada Publishing, Praha, 2002. Stuart, B. H. Forensic Analytical Techniques. Wiley, 1st edition, USA, 2013. Bell, S. Forensic Chemistry. Prentice Hall, 2nd edition, USA, 2012. Bogusz, J., Smith, R., Eds.. Forensic Science. Elsevier Scince, 2nd edition, USA, 2000.

Požadavky

Absolvování cvičení, vypracování protokolů, minimálně 60 % úspěšnost v písemném závěrečném testu.

Garant

doc. RNDr. Vítězslav Maier, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Vítězslav Maier, Ph.D.Mgr. Martin ŠvidrnochMgr. Joanna Znaleziona, Ph.D.