Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemometrie 2 (ACH / CHE2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ACH / CHE2 - Chemometrie 2, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Zabývá se statistickou analýzou vícerozměrných dat na praktických příkladech z chemické praxe. Dále se předmět věnuje nelineární regresi. Data vícerozměrných pozorování v chemické laboratoři: datová matice, objekty a proměnné, typy proměnných, odhady parametrů polohy a rozptýlení vícerozměrných dat. Exploratorní analýza vícerozměrných dat, vyhledávání odlehlých měření. Určování struktury vzájemných vazeb v proměnných - PCA, interpretace hlavních komponent. Určování struktury vzájemných vazeb v proměnných - FA, rotace faktorů, interpretace. Analýza shluků - používané metriky a postupy shlukování, dendogramy. Hierarchické a nehierarchické metody shlukování.Nelineární regrese. Formulace nelineárního regresního modelu. Nelineární regrese. Geometrie nelineární regrese, statistická analýza v nelineární regresi. Vybrané algoritmy odhadování parametrů nelineární regrese.Procvičování z oblasti výpočtu nejistoty měření, návaznosti výsledků a validace analytických metod. Využití programu EffiValidation.

Získané způsobilosti

Sdružovat informace, interpretovat data, řešit problémy v chemometrii

Literatura

Pytela O.. Chemometrie pro organické chemiky. UPCE Pardubice, 1993. Meloun M., Militký J.: Kompendium statistického zpracování dat. Academia, Praha 2002. Meloun M., Militký J.: Počítačová analýza vícerozměrných dat v příkladech. Academia Praha 2005. Prichard E., Barwick V. Quality Assurance in analytical chemistry. Wiley, Weinheim 2008.

Požadavky

Účast na seminářích, prezentace

Garant

Ing. David Milde, Ph.D.

Vyučující

Ing. David Milde, Ph.D.