Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektromigrační metody (ACH / ELM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ACH / ELM - Elektromigrační metody, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Pohyb iontů v elektrickém poli. Pohyblivost iontů. Pohyblivost limitní, aktuální , efektivní. Získávání a měření iontových pohyblivostí. Souvislosti s molární a specifickou vodivostí. Typy elektromigračních metod. Elektroforetický a elektroosmotický pohyb. Elektrická dvojvrstva, elektrokinetický potenciál. Ovlivnění elektroforetické rychlosti a pohyblivosti. Využití disociačního stupně u slabých kyselin a zásad, tvorba komplexů. Amfolyty, isoelektrický bod, optimální pH pro separaci amfolytů. Ovlivnění elektroosmózy. Vliv pH, materiálu, úpravy povrchu. Zónová elektroforéza, charakteristiky techniky. Rozšiřování zón a potlačení difúze stabilizací zón. Stabilizace nosičem, gelem, stěnou, elektrickým polem. Zonová elektroforéza v gelech. Analytická a preparativní elektroforéza v plošném uspořádání. Kapilární zónová elektroforéza (CZE). Účinnost a rozlišení. Vliv disipovaného tepla, osmózy, adsorpce, elektromigrační disperze na účinnost. Vliv chemické úpravy kapiláry radiálního napětí, volby základního elektrolytu, pracovní napětí. Dávkování v kapilární elektroforéze. Detekce, optické, elektrochemické a hmotnostní detektory. Separace neutrálních molekul. Micelární kapilární elektroforéza. Speciální ovlivnění efektivních pohyblivostí. Inkluzní komplexy, crown komplexy, afinitní komplexy, separace optických isomerů. Příklady CZE ve volných roztocích a v gelech. Speciální úpravy s proměnným složením základního elektrolytu. Technika pohyblivého rozhraní, charakteristika techniky a její využití. Izoelektrická fokusace, charakteristika techniky. Fokusace v gradientu pH, gradientu ligandu. Samozaostřující a koncentrační efekt. Vytváření pH gradientu přirozené a syntetické amfolyty. Spojení IEF a CZE. Kapilární izotachoforéza, charakteristika techniky. Samozaostřující efekt, izotachoforetická podmínka. Kohlrauschova regulační funkce-podmínka kontinuity. Vedoucí a koncové elektrolyty. Předpověď a výpočet optimálních podmínek separace. Spojení ITP a CZE. Praktické příklady ITP analýzy. Kapilární izotachoforéza a zónová elektroforéza. Aplikace metod na malé molekuly a makromolekuly.

Získané způsobilosti

Popsat základní principy migrace inotových druhů v elektrickém poli. Definovat vztahy mezi složením elektrolytu a migrací iontových druhů. Popsat základní intrumentaci pro elektroforetickou separaci založenou na čipové technologii, kapilární a gelové technologii.

Literatura

1. J. P. Landers, Handbook of capillary electrophoresis, CRC Press (1997). 2. D. R. Baker, Capillary electrophoresis, Wiley and sons, (1995). 3. F. Fore, L. Křivánková, P. Boček, Capillary zone electrophoresis, Wiley and sons, (1993). 4. R. Westermeier, Electrophoresis in Practice, A Guide to Methods and Applications of DNA and Protein Separartions, Wiley and sons, (2005). 5. R. Westermeier, Electrophoresis in Practice, A Guide to Methods and Applications of DNA and Protein Separartions, Wiley and sons, (2005).

Požadavky

úspěšné absolvování ústního kolokvia - diskuze na libovolné dvě otázky

Garant

doc. RNDr. Vítězslav Maier, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Vítězslav Maier, Ph.D.RNDr. Jana Skopalová, Ph.D.