Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klinická analytická chemie (ACH / KLCH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ACH / KLCH - Klinická analytická chemie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Klinická analytická chemie, organismus a jeho celky, patologické stavy organismu, terminologie v medicíně, biologická variabilita, preanalytické ovlivnění vyšetření2. Analytické techniky v klinické chemii, automatizace, certifikace laboratoří, management kvality, Point-of-Care Testing, interpretace dat, klinické studie3. Imunitní systém, imunologická vyšetření, molekulárně genetická a molekulárně biologická diagnostika, mikrobiologie, sérologie, kultivační techniky4. Hematologie, hematologická vyšetření v diagnostice, imunohematologie erytrocytů, trombocytů a leukocytů, krevní skupiny, principy histologického hodnocení5. Analýza aminokyselin, poruchy metabolismu, funkce proteinů, patologické stavy, stanovení celkových proteinů a plazmatických proteinů, analýza proteinů v moči6. Enzymy, aktivita enzymů, faktory ovlivňující aktivitu enzymů, klinicky významné enzymy, jejich význam a stanovení7. Sacharidy, metabolismus, hormonální regulace hladiny glukosy, stanovení klinicky významných sacharidů, struktura a funkce lipidů, analýza lipidů v tělních tekutinách8. Funkce jater, metabolismus v játrech, analýza indikátorů metabolických funkcí jater, klinické aplikace, stanovení bilirubinu9. Funkce ledvin, transportní procesy, stanovení látek dusíkaté povahy, kreatinin a jeho význam, clearance, moč a její charakteristika10. Elektrolyty, distribuce vody a elektrolytů v plazmě, stanovení vybraných iontů, celkový oxid uhličitý, osmomolalita, regulace pH, poruchy acido-bazické rovnováhy11. Hormony, obecná endokrinologie, hormony v těhotenství, analytika hormonů, regulace činnosti svalů, srdce, kardiomarkery, ostatní regulační dráhy, cytokiny, vitaminy12. Dědičné metabolické poruchy, detekce genetických onemocnění, poškození a zánik buňky, nádorová onemocnění, tumorové markery13. Využití analytické chemie v klinické farmakologii, farmakokinetika, farmakodynamika, terapeutické monitorování léčiv, analytické metody v evropském lékopiseObsah seminářů:Řešení praktických problémů, vyhodnocování výsledků, statistické rozhodování, referenční meze, certifikace klinických laboratoří, žádanka o klinické vyšetření, informační systémy, screeningové testy, STATIM vyšetření, preanalytická fáze, hladiny markerů a jejich monitoring v průběhu nemoci a ve fázi léčby, návrhy postupů pro klinické hodnocení, praktické ukázky výsledků z klinické analytické chemie, interpretace dat, výpočty v oblasti acidobazické rovnováhy, výpočty a hodnocení clearance, souvislost markerů, legislativa, SÚKL, exkurze na pracoviště klinické analytické chemie

Získané způsobilosti

Popsat základní principy analytických technik využívaných v klinické analytické chemii a klinické biochemii, popsat a navrhnout způsoby analýzy markerů vybraných onemocnění, kvalifikovaně interpretovat získané výsledky

Literatura

Marshall W. J., Bangert S. K. Clinical Biochemistry: Metabolic and Clinical Aspects. Churchill Livingstone 2008. Bishop M. L., Fody E. P., Schoeff L. E. Clinical Chemistry: Techniques, Principles, Correlations. Lippincott W&W 2009. Schneiderka P. a kol. Kapitoly z klinické biochemie. Karolinum, Praha 2004. Racek J. a kol. Klinická biochemie. Galén, Praha 2006. Zima T. a kol. Laboratorní diagnostika. Galén, Praha 2007. Novák F. Úvod do klinické biochemie. Karolinum, Praha 2002.

Požadavky

Zápočet je prováděn formou diskuse nad konkrétním praktickým problémem, pro který student navrhl řešení. Zkouška je prováděna písemnou formou (nutno dosáhnout minimálně 60 % bodů), po níž následuje ústní zkouška, kde je nutno správně zodpovědět na dvě položené otázky.

Garant

doc. RNDr. Jan Petr, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jana Horskádoc. RNDr. Jan Petr, Ph.D.prof. RNDr. Juraj Ševčík, Ph.D.