Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Monitorování lékových hladin (ACH / MONLH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ACH / MONLH - Monitorování lékových hladin, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V rámci kurzu je studentům přednášena problematika stanovení léčivých látek v tělních tekutinách za účelem individualizace lékové terapie nastavením vhodného dávkování medikamentu. Důraz je kladen zejména na léčiva s úzkým rozsahem terapeutických koncentrací. Součástí kurzu je jak přehled nejužívanějších postupů předúpravy biologického vzorku, případné separace analytu od matrice a metod následného stanovení, tak i základní informace týkající se klinických aspektů nasazení sledovaných léčiv.Metody předúpravy vzorku. Kapalinová extrakce. Extrakce pevnou fází. Mikroextrakční techniky. Separační metody. Plynová chromatografie, GC/MS. Kapalinová chromatografie, LC/MS. Kapilární elektroforéza. Imunoanalýza. Základy farmakologie, farmakokinetika, ADME model, farmakodynamika. Monitorování hladinléčiv v chemoterapii zhoubného bujeníantibiotikantiepileptikantidepresiv a antipsychotikimunosupresivZáklady farmokogenomiky.

Získané způsobilosti

Teoretické zvládnutí metod pro předúpravu biologického vzorku, separaci a stanovení léčiv za účelem individualizace lékové terapie nastavením vhodného dávkování medikamentu. Porozumění základům mechanismu terapeutického působení sledovaných léčiv v návaznosti na podstatu patologického stavu.

Literatura

Amitava Dasgupta (Ed.). Handbook of Drug Monitoring Methods: Therapeutics and Drugs of Abuse, Humana Press, 2007. Georg Hempel (Ed.). Drug Monitoring and Clinical Chemistry (Handbook of Analytical Separations), Elsevier Science, 2004.

Požadavky

V rámci zkoušky prokázat dostatečnou znalost přednesené problematiky.

Garant

doc. RNDr. Petr Fryčák, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Petr Fryčák, Ph.D.