Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Matematický seminář (ACH / MS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ACH / MS - Matematický seminář, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seminář je určen studentům 1. ročníku chemických bakalářských oborů přírodovědecké fakulty. Je zaměřen na utřídění a utvrzení výpočetních dovedností, na ujasnění základních představ o funkcích a jejich grafech a na praktické procvičování středoškolských základů diferenciálního a integrálního počtu. Použití probíraného matematického aparátu je ukázáno zejména na chemických příkladech.Měřené veličiny a základní matematické operace s nimi. Počítání s mocninami a odmocninami, lomené a záporné exponenty, logaritmy. Jednotky SI a jejich převody. Využití přímé a nepřímé úměry k řešení chemických úloh. Počítání se zlomky, složený zlomek, krácení. Počítání s polynomy, binomická věta. Pojem funkce,vlastnosti funkcí. Elementární funkce: lineární, mocninné, exponenciální, logaritmické, goniometrické. Grafy funkcí. Rovnice a nerovnice, soustavy rovnic, metody jejich řešení. Rovnice lineární, kvadratické, iracionální, exponenciální, logaritmické a goniometrické. Základy diferenciálního počtu: limita, derivace a její geometrický a fyzikální význam, využití derivací k vyšetřování průběhu funkcí. Základy integrálního počtu: primitivní funkce, určitý integrál a jeho geometrické a fyzikální aplikace.

Získané způsobilosti

Procvičovat aplikace matematických operací, řešit matematické problémy

Literatura

" Bartsch, H. J.: Matematické vzorce. Academia, Praha 2006. " Čermák, P., Červinková P.: Odmaturuj z matematiky 1. Didaktis, Brno 2004. " Kubát J., Hrubý D., Pilgr J.: Sbírka úloh z matematiky pro střední školy. Maturitní minimum. Prometheus, 1996. " Monk P.: Math for Chemistry. A chemist s toolkit of calculation. Oxford University Press, Oxford 2006. " Polák J.: Přehled středoškolské matematiky. Prometheus, Praha 2000. " Polák J.: Středoškolská matematika v úlohách I. Prometheus, Praha 1996. " Polák J.: Středoškolská matematika v úlohách II. Prometheus, Praha 1999. " Tebbut P.: Basic Mathematics for Chemists. John Wiley & Sons, Chichester, 1995.

Požadavky

K úspěšnému absolvování předmětu je třeba dosáhnout alespoň 75 % úspěšnosti u závěrečného písemného testu.

Garant

RNDr. Pavlína Baizová, Ph.D.RNDr. Jana Skopalová, Ph.D.