Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Praktická analytická chemie (ACH / PACH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ACH / PACH - Praktická analytická chemie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Praktické aspekty odběru vzorků, úpravy a přípravy k analýze. Strategie volby analytického postupu (izolace, potlačení matricových efektů, zakoncentrování, volba měřící a detekční metody). Analýza vody. Kontrola obsahu toxických kationtů a aniontů. Radionuklidy. Kontrola obsahu organických polutantů (ropné látky, pesticidy, tenzidy, organické karcinogeny).Analýza půdy. Kontrola obsahu živin. Hnojiva a jejich stanovení. Kontrola obsahu nežádoucích a toxických kationtů. Pesticidy, rezidua a jejich analytická kontrola. Acidobazické rovnováhy, iontová výměna. Analýza ovzduší. Vývoj atmosféry, fotochemické reakce. Produkce plynných polutantů a jejich kontrola. Analýza potravin. Základní složky potravin, nutriční parametry a jejich analytické posouzení. Kontrola potravinářských aditiv (konzervační látky, antioxidanty). Kontrola reziduí pesticidů v potravinách.Toxikologická a soudní analýza. Chemická analýza a průmyslová toxikologie. Vstup toxických látek do organismu a jejich metabolismus. Analytická kontrola drog. Obalové materiály, kontrola obsahu monomerů. Pomocné prostředky, kontrola obsahu změkčovadel, stabilizátorů a tenzidů.

Získané způsobilosti

Sdružovat informace, interpretovat data, řešit praktické problémy při analýze reálných vzorků

Literatura

1. Holzbecher Z., Churáček J., Analytická Chemie, SNTL, Praha 1987. 10. Chromý V. a kol. Bioanalytika, Skripta Masarykovy university Brno 2002. 11. Mermet J.M., Otto M., Widmer H.M., Analytical Chemistry, Wiley-VCH, Weinheim 1998. 12. Hart F.L., Hisher H.J., Modern Food Analysis, Springer-Verlag, New York 1971. 2. Zýka J. a kol.: Analytické příručka 1, 2, SNTL Praha 1979. 3.Vačková M., Smirnová L.: Aplikovaná analytická chémia. UK Bratislava 1983 Davídek J.: Laboratorní příručka analýzy potravin, SNTL Praha 1985. 4. Davídek J.: Laboratorní příručka analýzy potravin, SNTL Praha 1977 a 1985. 5. Popl M. a kol. Analytická chemie životního prostředí, Skripta VŠCHT Praha 1999. 6. Pearson D., Laboratory Techniques in Food Analysis, London Butterworths, London 1973. 7. Girard J.E., Principles of Environmental Chemistry, Jones and Bartlett Publishers, Sudbury 2005. 8. Belcher R., Submicro Methods of Organic Analysis, Elsevier, Amsterdam 1966. 9. Horáková M. a kol., Analytika vody, Skripta VŠCHT Praha 2000.

Požadavky

Pro úspěšné absolvování předmětu musí student vyhovět u písemné zkoušky (min 70% celkového počtu bodů).

Garant

doc. RNDr. Petr Barták, Ph.D.doc. RNDr. Petr Bednář, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Petr Bednář, Ph.D.Helena Margarida Evaristo Branco Saldanha, Ph.D.RNDr. Barbora Papoušková, Ph.D.