Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analýza biomarkerů metodami hmotn. spek. (ACH / PGSAB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ACH / PGSAB - Analýza biomarkerů metodami hmotn. spek., Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod - možnosti hmotnostní spektrometrie v analýze organických molekul2. Desorpční techniky pro ionizaci malých polárních analytů a velkých biomolekul3. Nové moderní vysoce rozlišující analyzátory: orbitrap a cyklotron4. Desorpční elektrosprej (DESI) a mikrochirurgické nástroje (JeDi): techniky zjednodušující přípravu vzorku, techniky pro analýzu tkání a celé krve5. Hledání biomarkerů: analýza na čipech (SELDI)6. Metabolomika7. Rezonance plazmonů na rozhraní kov-dielektrium (Surface Plasmon Resonance): studium interakcí8. Hmotnostní mikroskopie v histologii a jinde: přímý přístup k biomarkerům9. Diagnostika vybraných typů onemocnění

Získané způsobilosti

Porovnat výhody a nevýhody jednotlivých metod analýzy biomarkerů pomocí MS, vybrat pro daný účel vhodnou metodu, interpretovat výsledky

Literatura

Skládal, P., Macholán, L. Biosensory - Současný stav a perspektivy. Chem. Listy 91; 105-113, 1997. International Journal of Mass Spectrometry, Special Issue on Imaging Mass Spectrometry, Vol. 260. 2007. Snyder, A. P. Interpreting protein mass spectra. American Chemical Society and Oxford University Press, Washington D.C., 2000. Jegorov, A., Hajduch, M., Sulc, M., Havlicek, V. Nonribosomal cyclic peptides: specific markers of fungal infections. J. Mass Spectrom., 41: 563, 2006. Kinter, M.,Sherman N. E. Protein Sequencing and identification using tandem mass spectrometry. John Wiley and sons, New York, 2000. Holčapek, M. (editor). Spojení vysokoúčinné kapalinové chromatografie a hmotnostní spektrometrie. Spektroskopická společnost Jana Marca Marci a Univerzita Pardubice, Pardubice, 2001.

Požadavky

Seznámit se s problematikou podle doporučení garanta nebo učitele a prokázat schopnost téma vysvětlit a diskutovat o něm.

Garant

prof. Ing. Vladimír Havlíček, Dr.

Vyučující

prof. Ing. Vladimír Havlíček, Dr.