Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Instrumentální metody v analyt. chemii (ACH / PGSIM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ACH / PGSIM - Instrumentální metody v analyt. chemii, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Separační analytické metody - prekoncentrační techniky; teorie chromatografického děje; plynová chromatografie; kapalinová chromatografie; superkritická fluidní chromatografie; elektromigrační techniky; spojení separačních a spektrálních technik. Optické a spektrální metody - optická emisní spektrometrie, plazmová spektrometrie, AAS, atomová fluorescenční spektroskopie, rentgenová spektroskopie; molekulová absorpční spektrometrie v oblasti UV/VIS, IČ, Ramanova spektrometrie, NMR, EPR, Mössbauerova spektroskopie; luminiscenční metody; spektropolarimetrie; metody elektronové spektroskopie (ESCA, Augerova aj.); hmotnostní spektrometrie. Elektroanalytické metody - potenciometrie v diskontinuálních a kontinuálních systémech, rovnovážná potenciometrie; polarografické a voltametrické techniky; chronopotenciometrie; titrace s polarizovanými elektrodami; coulometrie, voltametrické a coulometrické analyzátory; vodivostní metody.Aplikovaná analýza - odběr a úprava vzorků anorganických a organických materiálů, převádění vzorků do roztoku; analýza kovových slitin, silikátů, vod a půd; analýza polutantů životního prostředí, analytika zemědělských laboratoří, analýza potravin, analýza biologických vzorků živočišného i rostlinného původu; určování struktury a identifikace organických látek.

Získané způsobilosti

Kriticky a s nadhledem porovnat výhody a nevýhody jednotlivých instrumentálních metod, vybrat pro daný účel vhodnou metodu, interpretovat výsledky.

Literatura

Churáček J. a kol. Analytická separace látek, 1. vyd. Státní nakladatelství technické literatury, Praha, 1990. Skoog D. A., Holler F. J., Nieman T. A. Principles of instrumental analysis, Edition. Saunders College Publishing, Philadelphia, USA, 1998. Popl, M., Kubát, J. Separace látek, 3. přeprac. vyd. VŠCHT Praha, 1986.

Požadavky

Seznámit se s problematikou podle doporučení garanta nebo učitele a prokázat schopnost téma vysvětlit a diskutovat o něm.

Garant

prof. RNDr. Karel Lemr, Ph.D.

Vyučující

prof. RNDr. Karel Lemr, Ph.D.prof. RNDr. Juraj Ševčík, Ph.D.