Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klinická biochemie (ACH / PGSKB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ACH / PGSKB - Klinická biochemie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Terminologie klinické biochemie a medicíny. Biologický materiál a příprava vzorku pro klinicko-biochemické vyšetření. Preanalytické ovlivnění biochemických vyšetření. Úvod do klinicko-biochemické analytiky. Laboratorní techniky klinické biochemie. Vývoj a validace metody v klinické biochemii. Analýza nízkomolekulárních organických látek. Analýza bílkovin. Biologická variabilita a referenční hodnoty. Úvod do chemické patologie a interpretace výsledků. Automatizace. Point-of-care testing. Automatizace a kontrola kvality v klinické biochemii.

Získané způsobilosti

Hodnotit aktuální metody a postupy používané v klinické biochemii, vysvětlit výsledky

Literatura

Tietz, N. W., Conn, R. B., Pruden, E. L. Applied Laboratory Medicine. Saunders W.B.Comp. Philadelphia, 1998. Mayne, P. D. et al. Clinical Chemistry in Diagnosis and Treatment. Edward Arnold, London, 1998. Racek, J. et al. Klinická biochemie. Karolinum, Galén, Praha, 1999. ISBN 80-7262-023-1.Burtis, C. A., Ashwood, E. R. Tietz Textbook of Clinical Chemistry. Saunders W.B.Comp. Philadelphia, 1998. Masopust, J. Úvod do klinické biochemie, základy indikace a interpretace klinicko-biochemických vyšetření I-II. Karolinum, Praha, 1998. Schneiderka, P. a kol. Vybrané kapitoly z klinické biochemie. Karolinum, Praha, 1997.

Požadavky

Seznámit se s problematikou podle doporučení garanta nebo učitele a prokázat schopnost téma vysvětlit a diskutovat o něm.

Garant

prof. RNDr. Tomáš Adam, Ph.D.

Vyučující

prof. RNDr. Tomáš Adam, Ph.D.