Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy práva (ACH / PP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ACH / PP - Základy práva, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět obsahově zahrnuje základní pojmy a instituty platné ve veřejné správě a hlubší orientaci v právním odvětví zejména práva správního, ale i dalších souvisejících právních odvětvích. Předmětem zájmu tedy budou jak teoretická východiska, tak i praktické pohledy na fungování veřejné správy v ČR.Přednášky budou doplňovány i praktickými právními případy zaměřenými na následnou schopnost absolventa aplikovat příslušný právní předpis na konkrétní právní situaci tak, aby zejména v rozhodovací praxi na úseku veřejné správy byl vytvořen předpoklad kvalifikované tvorby správního aktu, a to jak charakteru konkrétního, tak charakteru normativního. Obsahově bude předmět strukturován do tří základních bloků, které budou zahrnovat teoretická východiska, orientaci v organizaci a fungování veřejné správy v ČR a v neposlední řadě i právní orientaci na vybraných konkrétních usecích veřejné správy.1. Úvod do předmětu, základní pojmy a instituty, prameny právní úpravy, ústavní a zákonný rámec fungování veřejné správy v ČR.2. Veřejná správa a správní právo, postavení práva správního v rámci právního řádu. Norma správního práva, její působnost věcná, osobní, územní a časová.3. Veřejná správa, její členění. Státní správa. Samospráva, typy samosprávy v ČR.4. Organizace veřejné správy v ČR.5.Územní samospráva, základní znaky. Evropská charta místní samosprávy.6. Obec jako základní územní samosprávný celek. Obec a její území, obec a občan, obec a její ekonomický základ. Orgány obce.7. Samostatná působnost obce. Přenesená působnost obce, správní obvod.8. Kraj jako vyšší územní samosprávný celek, orgány a rozsah jeho působnosti.9. Normotvorná pravomoc na úrovni místní (územní) veřejné správy, obecně závazná vyhláška, nařízení, legislativně technická pravidla.10.Projevy činnosti veřejné správy.11.Správní proces a veřejná správa. Správní řízení. Správní trestání.12.Správní právo hmotné, zvláštní část, vybrané úseky právní úpravy veřejné správy.13.Správní právo hmotné, zvláštní část, vybrané úseky právní úpravy veřejné správy.14.Právní záruky zákonnosti ve veřejné správě. Veřejná správa a Evropské aspekty jejího fungování.

Získané způsobilosti

Schopnost orientace v organizaci a činnosti veřejné správy, schopnost aplikace konkrétních právních předpisů na konkrétní právní situace, schopnost rozhodovací, schopnost normotvorná zejména pro úroveň územní (místní) veřejné správy.

Literatura

Pekárek. Právo životního prostředí. Kubů, L., Osina, P., Grygar, J. Teorie práva I. UP Olomouc, 2003.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce, individuální studium doporučené literatury, aktivní práce s platnými právními předpisy, seminární práce na zadané téma.

Vyučující

JUDr. Dalimila Gadasová, Dr.