Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Potr. technologie a biotechnologie (ACH / PTECH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ACH / PTECH - Potr. technologie a biotechnologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do potravinářských technologií. Základy procesů při výrobě potravin.Cereální suroviny a mlynářství, pekárenské technologie, výroba těstovin a trvanlivého pečiva.Technologie cukru, technologie čokoládových a nečokoládových cukrovinek, technologie škrobu a výrobků ze škrobu. Principy konzervárenských technologií, balení potravin. Zpracování ovoce, zeleniny a brambor.Sladařství a pivovarství.Lihovarství, výroba lihovin a droždí. Výroba vína, výroba nealkoholických nápojů.Technologie masa a masných výrobků.Technologie drůbeže a drůbežích výrobků, technologie zpracování ryb a rybích výrobků. Technologie zpracování vajec a výrobků z vajec. Technologie zpracování konzumního mléka, smetany, másla a fermentovaných mléčných výrobků. Technologie výroby sýrů a ostatních mléčných výrobků.

Získané způsobilosti

Student má znalosti o způsobech výroby jednotlivých skupin potravin. Student se orientuje v základních jakostních vadách potravin. Student dokáže poukázat na základní biologická, chemická a fyzikální rizika ohrožující bezpečnost potravin.

Literatura

Kadlec, P. Co byste měli vědět o výrobě potravin?. Ostrava, Key Publishing, 2009. ISBN 978-80-7418-051-4.Kadlec, P. Technologie potravin I. Praha, VŠCHT, 2002. ISBN 80-7080-509-9.Kadlec, P. Technologie potravin II. Praha, VŠCHT, 2002. ISBN 80-7080-510-2.

Požadavky

Zápočet: zpracování prezentace na zadané téma technologie výroby určité potravin Zkouška: znalost probraných témat (viz obsah)

Garant

doc. Ing. František Buňka, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. František Buňka, Ph.D.Mgr. Iva Burešová, Ph.D.