Předmět Potr. technologie a biotechnologie (ACH / PTECH)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ACH / PTECH - Potr. technologie a biotechnologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
Úvod do potravinářských technologií. Základy procesů při výrobě potravin.Cereální suroviny a mlynářství, pekárenské technologie, výroba těstovin a trvanlivého pečiva.Technologie cukru, technologie čokoládových a nečokoládových cukrovinek, technologie škrobu a výrobků ze škrobu. Principy konzervárenských technologií, balení potravin. Zpracování ovoce, zeleniny a brambor.Sladařství a pivovarství.Lihovarství, výroba lihovin a droždí. Výroba vína, výroba nealkoholických nápojů.Technologie masa a masných výrobků.Technologie drůbeže a drůbežích výrobků, technologie zpracování ryb a rybích výrobků. Technologie zpracování vajec a výrobků z vajec. Technologie zpracování konzumního mléka, smetany, másla a fermentovaných mléčných výrobků. Technologie výroby sýrů a ostatních mléčných výrobků.
Získané způsobilosti
Student má znalosti o způsobech výroby jednotlivých skupin potravin. Student se orientuje v základních jakostních vadách potravin. Student dokáže poukázat na základní biologická, chemická a fyzikální rizika ohrožující bezpečnost potravin.
Literatura
Kadlec, P. Co byste měli vědět o výrobě potravin?. Ostrava, Key Publishing, 2009. ISBN 978-80-7418-051-4.Kadlec, P. Technologie potravin I. Praha, VŠCHT, 2002. ISBN 80-7080-509-9.Kadlec, P. Technologie potravin II. Praha, VŠCHT, 2002. ISBN 80-7080-510-2.
Požadavky
Zápočet: zpracování prezentace na zadané téma technologie výroby určité potravin Zkouška: znalost probraných témat (viz obsah)
Garant
doc. Ing. František Buňka, Ph.D.
Vyučující
doc. Ing. František Buňka, Ph.D.Mgr. Iva Burešová, Ph.D.