Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Senzorická analýza (ACH / SEAN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ACH / SEAN - Senzorická analýza, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Význam a principy senzorické analýzy potravin. Rozdělení smyslových orgánů významných pro analýzu potravin. Smysl chuťový - hodnocení chuti. Smysl čichový - hodnocení pachu. Smysl zrakový - hodnocení vzhledu, barvy aj. Smysl sluchový, hmatový, smyl pro chlad, smysl pro teplo. Dráždění receptorů, vedení a zpracování vzruchu.Vztahy mezi intenzitou podnětu a intenzitou vjemu, hedonické hodnocení vjemu.Požadavky a podmínky pro senzorickou analýzu. Výběr a výcvik hodnotitelů.Senzorické metody zkoumání a hodnocení potravin. Praktické ukázky z výběru a výcviku hodnotitelů

Literatura

Pokorný J. Metody senzorické analýzy potravin a stanovení senzorické jakosti. Praha, ÚZPI, 1993. Ingr I., Pokorná J., Valentová H. Senzorická analýza potravin. Brno, MZLU, 1997. Jarošová A. Senzorické hodnocení potravin. Brno, MZLU, 2001. Neumann R.,Molnar P., Arnold S. Senzorické zkúmanie potravín. Bratislava, Alfa, 1990. Hrabě J., Kříž O., Buňka F. Statistické metody v senzorické analýze potravin. Vyškov, VVŠPV, 2001.

Požadavky

Student musí prokázat znalost metod hodnocení potravin.

Vyučující

doc. Ing. Josef Balík, Ph.D.