Předmět Senzorická analýza (ACH / SEAN)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ACH / SEAN - Senzorická analýza, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
Význam a principy senzorické analýzy potravin. Rozdělení smyslových orgánů významných pro analýzu potravin. Smysl chuťový - hodnocení chuti. Smysl čichový - hodnocení pachu. Smysl zrakový - hodnocení vzhledu, barvy aj. Smysl sluchový, hmatový, smyl pro chlad, smysl pro teplo. Dráždění receptorů, vedení a zpracování vzruchu.Vztahy mezi intenzitou podnětu a intenzitou vjemu, hedonické hodnocení vjemu.Požadavky a podmínky pro senzorickou analýzu. Výběr a výcvik hodnotitelů.Senzorické metody zkoumání a hodnocení potravin. Praktické ukázky z výběru a výcviku hodnotitelů
Literatura
Pokorný J. Metody senzorické analýzy potravin a stanovení senzorické jakosti. Praha, ÚZPI, 1993. Ingr I., Pokorná J., Valentová H. Senzorická analýza potravin. Brno, MZLU, 1997. Jarošová A. Senzorické hodnocení potravin. Brno, MZLU, 2001. Neumann R.,Molnar P., Arnold S. Senzorické zkúmanie potravín. Bratislava, Alfa, 1990. Hrabě J., Kříž O., Buňka F. Statistické metody v senzorické analýze potravin. Vyškov, VVŠPV, 2001.
Požadavky
Student musí prokázat znalost metod hodnocení potravin.
Vyučující
doc. Ing. Josef Balík, Ph.D.