Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teoretické aspekty analytické chemie (ACH / TAA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ACH / TAA - Teoretické aspekty analytické chemie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Teoretické aspekty analytické chemie zahrnují teorii nejdůležitějších typů chemických reakcí a rovnováh, uplatňujících se při důkazech, dělení a stanovení látek v roztocích. Vysvětlovány jsou podmínky ustavování rovnováh na základě charakterizace složení roztoků, znalostí reakčních mechanismů a souvislostí mezi vlastnostmi látek a reakčního prostředí.Hlavní témata:termodynamika a kinetika chemických reakcí;protolytické rovnováhy ve vodném a nevodném prostředí, vliv relativní permitivity a složek prostředí na sílu kyselin a zásad, stupnice kyselosti v amfiprotních, aprotogenních a inertních rozpouštědlech, charakterizace a analytické využití barevnosti roztoků protolytů;teorie komplexotvorných, srážecích a oxidačně redukčních reakcí, ovlivňování rovnováh prostředím;metody pro zjištění rovnovážných konstant;rozdělení a kvantifikace složek v rovnovážných systémech a jejich grafické znázorňování.

Získané způsobilosti

Klasifikace analytických reakcí, analýza vedlejších rovnovách, výpočet koncentrací různých forem analytu přítomných v roztoku.

Literatura

Čermáková L., Němec I.: Vybrané kapitoly z teoretické analytické chemie. SPN Praha 1983. Harvey D.: Modern Analytical Chemistry. McGraw-Hill, New York 2000. Kellner R., Mermet J.-M., Otto M., Valcárcel M., Widmer, H. M.(eds.): Analytical Chemistry. Kotouček M., Skopalová J.: Příklady z analytické chemie. 4.vyd., UP Olomouc 1997. Kotouček M.: Teoretické aspekty analytické chemie, skriptum, PřF UP Olomouc 1989. Šůcha L., Kotrlý S.: Teoretické základy analytické chemie, SNTL, Praha 1971, resp. Solution Equilibria in Analytical Chemistry, Van Nostrand+Reinhold, London 1972. Čermáková L., Němec I.: Vybrané kapitoly teoretické analytické chemie, skriptum, Přírodovědecká fakulta UK Praha 1983. Kotouček M., Skopalová J.: Příklady z analytické chemie, skriptum, UP Olomouc 1997. Kotrlý S., Šůcha L.: Chemické rovnováhy v analytické chemii. SNTL Praha 1988. Šůcha L., Kotrlý S.: Solution Equilibria in Analytical Chemistry. Van Nostrand, London 1972. Šůcha L., Kotrlý S.: Teoretické základy analytické chemie. SNTL Praha 1971.

Požadavky

V rámci kolokvia prokázat dostatečnou znalost přednesené problematiky.

Garant

doc. RNDr. Petr Fryčák, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Petr Fryčák, Ph.D.prof. RNDr. Milan Kotouček, CSc.