Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Toxikologie (ACH / TOCH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ACH / TOCH - Toxikologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Chemizace a zdraví člověka; toxikologie - poslání a odvětví, historie a současnost.Působení jedů na specifické receptory organismu. Jedy korozivní, metabolické, neurotoxické, hepatotoxické a imunotoxické, mutagenní a karcinogenní.Základní pojmy hygienicko-toxikologického hodnocení chemických látek.Cizorodé látky v biosféře. Toxikologie vody a ovzduší; cizorodé látky v půdě a poživatinách.Nejdůležitější chemické škodliviny, přehled prvků a jejich anorganických i organických sloučenin.Biotransformace některých sloučenin.Bojové chemické látky. Toxikomanie.Chemická toxikologická analýza.Zákonná opatření (zákon č. 356/2003 Sb. o chemických látkách a přípravcích, nařízení vlády o jedech a některých jiných látkách škodlivých zdraví; směrnice pro práci s chemickými karcinogeny; problematika nejvyšších přípustných koncentrací; odborné normy a hygienické limity).

Získané způsobilosti

Definovat hlavní pojmy v toxikologii a hygieně, popsat základní toxikologické vlastnosti látek

Literatura

Anderson K.E., Scott R., M.:Fundamentals of Industrial Toxicology (1981. [Anorganické látky (1980). Organické látky I, II (1986)]. Bardoděj Z.: Úvod do chemické toxikologie (1999). Duffus J., H., Worth H.G.J.: Fundamental Toxicology for Chemists (1996). Horák J., Linhart I., Klusoň P.: Úvod do toxikologie a ekologie pro chemiky (2004). http://chemie.upce.cz/. http://www.biotox.cz/. Marhold J.: Přehled průmyslové toxikologie. Matrka M., Rusek V.:Průmyslová toxikologie - úvod do obecné a speciální toxikologie (1998). Nařízení vlády č. 10. Paleček J., Palatý J.: Toxikologie, hygiena a bezpečnost práce v chemii (1991). Patočka J.: Úvod do obecné toxikologie (2000 ). Prokeš J. a kol.: Základy toxikologie (2004). Rusek V.: Základy toxikologie a úvod do problematiky hygieny a bezpečnosti práce v chemické laboratoři (2001). Směrnice č. 64 o hygienických zásadách pro práci s chemickými karcinogeny (1984, 1990). Tichý M.: Toxikologie pro chemiky (2000). Töllgyessy J. a kol.: Chémia, biológia a toxikologia vody a ovzdušia (1989). Zákon č. 167/1998 Sb. o návykových látkách. Zákon č. 356/2003 Sb. o chemických látkách a přípravcích.

Požadavky

Pro úspěšné absolvování zkoušky musí být student schopen prezentovat základní fakta a k uvedeným tématickým okruhům (např. nebezpečnost chemických sloučenin; interakce chemické sloučeniny s organismem;kvalitativní a kvantitativní vyjádření toxicity, příklady působení vybraných typů jedů).

Garant

doc. RNDr. Vítězslav Maier, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Vítězslav Maier, Ph.D.Mgr. Martin Švidrnoch