Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy chemie léčiv (ACH / ZCHEL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ACH / ZCHEL - Základy chemie léčiv, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do chemie léčiv, definice pojmů, dělení farmakologie, úvod do farmakochemie, lékové formy, chiralita a léčiva, základy obecné farmakologie, farmakokinetika, farmakodynamika, metabolismus léčiv, problematika vývoje nových léčiv, vyhledávání biologicky aktivních látek, kombinatoriální přístupy, molekulární modelování, izolace látek z přírodních zdrojů, testování a hodnocení léčiv, registrace léčiv, správná výrobní praxe, kontrolní orgány, speciální farmakologie, analgetika, léčiva ovlivňující centrální nervovou soustavu, léčiva ovlivňující vegetativní nervový systém, lokální anestetika a myorelaxancia, antialergika a antihistaminika, léčiva oběhové soustavy, léčiva trávicí a vylučovací soustavy, antitusika a expektorancia, látky používané k prevenci a terapii infekčních a parazitárních chorob, cytostatika, vitaminy, hormony, moderní léčiva, bioléčiva, molekulární biologie ve vývoji léčiv, základy molekulární biologie, buněčná terapie, genová terapie

Získané způsobilosti

Popsat základy obecné a speciální farmakologie, popsat přístupy vývoje nových léčiv a problematiku jejich registrace.

Literatura

Lullman H., Mohr K., Hein L. Barevný atlas farmakologie. Grada, 2012. Fusek M., Vítek L., Blahoš J., Hajdúch M., Ruml T. a kol. Biologická léčiva. Grada, 2012. Český lékopis. MZ ČR, 2009. Hampl F., Rádl S., Paleček J. Farmakochemie. VŠCHT Praha, 2010. Martínková J. a kol. Farmakologie pro studenty zdravotnických oborů. Grada, 2007. Komárek P., Rabišková a kol. Technologie léků. Galén, 2006. Lincová D., Farghali a kol. Základní a aplikovaná farmakologie. Galén, 2007.

Požadavky

Pro úspěšné absolvování předmětu musí být student schopen prezentovat základní fakta o obecné a speciální farmakologii a diskutovat k uvedeným tematickým okruhům. Zkouška probíhá písemnou formou, kde je nutné získat alespoň 60 % bodů.

Garant

doc. RNDr. Jan Petr, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Jan Petr, Ph.D.Mgr. Jana Prešerová