Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemický seminář (AFC / CHSE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AFC / CHSE - Chemický seminář, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

úvod, soustava jednotek SI, převody jednotek, základní chemické pojmy a zákony, periodický systém prvkůtypy vzorců, základní výpočty z chemických vzorců a rovnicstavba hmoty - atomové jádro (rozpadový zákon, poločas rozpadu), elektronový obal (kvantová čísla, elektronová konfigurace)teorie molekulových orbitalů, výpočet řádu vazbychemická vazba, elektronové strukturní vzorcestereochemie anorganických molekul (hybridizace orbitalů, VSEPR, hybridizace v komplexech)chemické reakce - úprava oxidačně-redukčních rovnictermochemie - uplatnění termochemických zákonů ve výpočtech reakčních tepelskupenské stavy hmoty I - plyny (výpočty ze stavové rovnice, Daltonův zákon)skupenské stavy hmoty II - roztoky (výpočty molární koncentrace, rozpustnosti, ředění a směšování roztoků, osmóza, Raoultův zákon, kryoskopie a ebulioskopie)acidobazické reakce - výpočty pH silných a slabých kyselin a zásad, solí a pufrůelektrolýza, uplatnění Faradayových zákonů ve výpočtech

Získané způsobilosti

Využívat znalosti získané na přednášce z obecné chemie ve výpočtech a procvičování.

Literatura

Kameníček, J., Šindelář, Z., Klečková, M. Příklady a úlohy z obecné a anorganické chemie. VUP, Olomouc, 2005. H. Lengfeldová a kolektiv. Anorganická chémia: Príklady a úlohy v anorganickej chémii. ALFA, Bratislava, 1990. B. Hájek, L. Jenšovský, V. Klimešová. Příklady z obecné a anorganické chemie. SNTL/ALFA Praha, 1971.

Garant

Mgr. Alena Klanicová, Ph.D.