Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapitoly z obecné chemie (AFC / KOC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AFC / KOC - Kapitoly z obecné chemie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Úvodní poznámky - názvosloví anorg. sloučenin, základní chemické pojmy a zákony- Struktura atomu, elektronový obal v souvislosti s klasifikací prvků - periodický systém, vlastnosti atomového jádra, stabilní a radioaktivní izotopy, radioaktivita- Stavba molekul a jednotlivé druhy chemických vazeb- Koordinační sloučeniny - názvosloví, teorie vazeb v komplexech (MO, VB, CFT a LFT), molekulové orbitaly, stereochemie, teorie VSEPR ("Valence Shell Electron Pair Repulsion"), izomerie- Chemické reakce - termodynamika a kinetika- Skupenství a fázové přeměny- Vyjadřování složení roztoků, vybrané druhy roztoků a jejich vlastnosti, acidobazické rovnováhy- Základní pojmy elektrochemie- Pevné látky, pojmy krystalografie, krystalografická literatura a databáze- Úvod do experimentálních metod studia chemických sloučenin - difrakční (X-ray), termické, spektrální (UV/Vis, IR, Raman) a magnetochemické metody, NMR

Získané způsobilosti

Popis základních chemických pojmů a zákonů z obecné chemieSeminář:Popis základních pravidel názvosloví nejdůležitějších skupin anorganických, schopnost použít základní chemické výpočty.

Literatura

F.Březina, R. Pastorek. Koordinační chemie. scrpt. Olomouc, 1991. J. Klikorka, J. Hanzlík. Názvosloví anorganické chemie. Academia, Praha, 1987. R. Polák, R. Zahradník. Obecná chemie. Praha, 2000. J. Vacík. Obecná chemie. Praha, 2000. J. Kameníček, Z. Šindelář, M. Klečková. Příklady a úlohy z obecné a anorganické chemie. VUP Olomouc, 2009. F. Březina a kolektiv. Stereochemie a některé fyzikálně chemické metody studia anorganických látek. UP, Olomouc, 1994. Gažo a kol. Všeobecná a anorganická chémia. Bratislava, 1974.

Garant

prof. RNDr. Zdeněk Trávníček, Ph.D.

Vyučující

prof. RNDr. Richard Pastorek, CSc.