Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mechanismy anorganických reakcí (AFC / MAR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AFC / MAR - Mechanismy anorganických reakcí, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

historický vývoj chemických reakcí, základní pojmy chemické kinetiky základní druhy chemických reakcí; jejich členění, mechanizmy a vzájemný vztah mezi nimiřetězové reakce - iniciace, propagace a terminace, vplyv solventů na průběh chemických reakcí jejich klasifikace a vlastnostikinetika a rovnováha, volná energie, termodynamická a kinetická stabilita, děje na úrovni molekul, molekulové srážky, Arheniova rovnice a srážková teoriezáklady teorie aktivovaného komplexu, Eyringova rovnice, aktivační energie a vplyv tlaku a objemu na aktivaci, teorie přechodového stavuexperimentální metody a manipulace s daty, experimentální metody pomalých reakcí (titrační a spektrofotometrické) a rychlých reakcí (průtokové metody, pulzní radiolýza, p-, f-sekundová spektroskopie)teplotní skos a akustické metody rychlých reakcí, emisní spektroskopie, elektrochemické metodyvztah mezi geometrií, elektronovou konfigurací a mechanizmem chemické reakce, HOMO a LUMO reakce komplexů, Pauliho principsubstituční reakce, jejich klasifikace a mechanizmus, substituce v oktaedrických komplexech, tetraedrická substituce a substituce ve čtvercových komplexechreakce přenosu elektronu, oxidačně-redukční reakce jejich klasifikace a mechanizmuskatalytické reakce, základní mechanizmy, selektivita, mono- a polyjaderná katalýza, heterogenní a homogenní katalýza, fixace dusíkuisomerní a stereochemické změny, konformace a konfigurace okta- a tertaedricky koordinovaných komplexů, optická a geometrická isomeriefotochemie v anorganické chemii, solární energie, fotochemické štěpení vody

Získané způsobilosti

Popsat různé druhy mechanizmů chemických reakcí především anorganických, vztah mezi rychlostním zákonem a mechanizmem a vztahy mezi mechanismem a strukturou komplexů a jednoduchých anorganických látek.Vyjmenovává experimentální metody získávání dat pro pomalé a rychlé chemické reakce.

Literatura

A. Malijevský a kolektiv. Breviář fyzikální chemie. VŠCHT, Praha, 2001. Katakis, D., Gordon, G. Mechanisms of Inorganic Reaction. John Wiley and Sons, 1987. W. J. Moore :. Fyzikální chemie. SNTL, Praha, 1981. R. G. Wilkins. Mechanism of Reactions of Transition Metal Complexes. Weinheim, New York, 1991.

Požadavky

Pro úspěšné absolvování musí student vyhovět u písemné části zkoušky (zvládnutí testu na 60%). V případě nižšího procentuálního zisku, ústná zkouška formou libovolně zvolených otázek z dané problematiky.

Garant

doc. Ing. Radovan Herchel, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Radovan Herchel, Ph.D.