Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Magnetochemie (AFC / MGCH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AFC / MGCH - Magnetochemie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

úvod do magnetochemie (historie, základní veličiny a jejich jednotky)základní typy magnetického chování (diamagnetismus, paramagnetismus, feromagnetismus, antiferomagnetismus)metody měření magnetické susceptibility a magnetizace (silové a indukční metody)teoretický základ kvantové chemie pro interpretaci magnetických vlastnostítermodynamické vztahy pro magnetické veličiny (Van Vleckova rovnice, Brillouinova funkce)metody výpočtu magnetizace a susceptibility pro paramagnetické látkyvliv symetrie koordinačního polyedru na magnetické chování jednojaderných koordinačních sloučenin (jev štěpení energetických hladin v nulovém magnetickém poli)elektronová paramagnetická rezonance a moderní spektroskopické metody (princip a analýza spekter pro jednojaderné koordinační sloučeniny)jev křížení spinových stavů v komplexech přechodných prvků (teoretické modely, přehled technik vhodných na detekci tohoto jevu)magnetické interakce ve vícejaderných koordinačních sloučeninách (izotropní a neizotropní interakce)magnetické interakce v polymerních koordinačních sloučenináchpřehled a shrnutí současné situace v oblasti molekulových magnetů

Získané způsobilosti

Popsat základní a pokročilé teoretické poznatky a fyzikální metody pro studium magnetických vlastností materiálů.

Literatura

J. A. Weil, J. R. Bolton. Electron paramagnetic resonance. Wiley, New Jersey, 2007. R. L. Carlin. Magnetochemistry. Springer-Verlag, Berlin, 1986. O. Kahn. Molecular magnetism. Wiley-VCH, New York, 1993. D. Gatteschi, R. Sessoli, J. Villain. Molecular nanomagnets. Oxford University Press, New York, 2006. K. H. J. Buschow, F. R. de Boer. Physics of magnetism and magnetic materials. Kluwer Academic Publisher, New York, 2004. R. Boča. Theoretical foundations of molecular magnetism. Elsevier, Amsterdam, 1999.

Požadavky

Pro úspěšné absolvováni předmětu musí student získat nejméně 60% bodů z písemného testu.

Garant

doc. Ing. Radovan Herchel, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Radovan Herchel, Ph.D.