Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektrochem. metody studia komplex. sl. (AFC / PGSEM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AFC / PGSEM - Elektrochem. metody studia komplex. sl., Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášky je zaměřen na hlubší rozbor vybraných elektrochemických experimentálních metod používaných při studiu komplexních sloučenin v roztocích i tuhé fázi. Po nezbytném rozšíření termodynamického popisu roztoků elektrolytů, transportních dějů a kinetiky elektrodových procesů oproti základním přednáškám z Fyzikální chemie, je zbývající část přednášky věnována potenciostatickým a zejména voltametrickým metodám, používaných jednak pro analytické účely v chemii komplexních sloučenin, jednak pro studium oxidačního stavu centrálního atomu kovu i dalších redukčně oxidačních vlastností komplexních sloučenin. Z experimentálních metod je pak hlavní důraz kladen na voltametrii s pevnými elektrodami - rotující diskovou elektrodu a cyklickou voltametrii - a její možnosti při studiu mechanismu elektrodových dějů.

Získané způsobilosti

Popsat vybrané elektrochemické experimentálních metody komplexních sloučenin

Literatura

Wang, J. Analytical electrochemistry. Wiley-VCH, NY, 2006. Noel, M., Vasu , K. I. Cyclic Voltammetry and the Frontiers of Electrochemistry. Oxford & IBH Publishing Co., 1990. Samec, Z. Elektrochemie. skripta PřF UK, Praha, 1999. Greef, R. at all. Instrumental Methods in Electrochemistry. Ellis Horwood Lim., 1985. Atkins, P., W. Physical Chemistry. Oxford Univ. Press, 1998. Dvořák, J., Koryta, J., and Kavan, L. Principles of Electrochemistry. John Wiley, 1993.

Garant

doc. RNDr. Libor Kvítek, CSc.prof. RNDr. Radek Zbořil, Ph.D.