Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Koord. chemie; syntéza komplex.sloučenin (AFC / PGSKS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AFC / PGSKS - Koord. chemie; syntéza komplex.sloučenin, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vazby v koordinačních sloučeninách včetně vazby kov-kov. Donorové vlastnosti ligandů . Komplexy s anorganickými i organickými ligandy s akcentem na S-, P-, N-, O- ligandy. Charakteristika centrálních atomů s akcentem na železo, kobalt, nikl, měď, platinu a paládium. Požadovány jsou také znalosti obecné koordinační chemie v rozsahu magisterského studia. Ve speciální části je třeba zaměřit pozornost hlavně na prvky VIII. skupiny a měď.Syntéza a reakce komplexních sloučenin přechodných prvků s důrazem na prvky první přechodné řady a některé platinové kovy s vybranými skupinami ligandů; polyaza-makrocyklické ligandy, polydentátní Schiffovy báze, S- a případně N,S-donorové ligandy, P-donorové ligandy, některé vícevazné N-heterocyklické ligandy.

Získané způsobilosti

Popsat koordinační chemii včetně přehledu metod syntéz komplexních sloučenin.

Literatura

Vybrané svazky. Inorganic Synthesis, Gmelins Handbuch der Anorganischen Chemie. Cotton F. A., Wilkinson G., Murillo C., Bochmann M. Advanced inorganic chemistry. Wiley & Sons, 1997. Inorganic chemistry in Focus II. Edited by G. Meyer, D. Neumann, L. Wesemann. Wiley & Sons VCH, 2005. Greenwood N. N., Ershaw A. Chemie prvků I, II. Informatorium Praha, 1993. Výtahy z přehledových periodik. Progress in Inorganic Chemistry, Advances in Inorganic and Radiochemistry, Coordination Chemistry Review aj. Zelewsky A. Stereochemistry of coordination compounds. Wiley, 1996.

Garant

doc. RNDr. Zdeněk Šindelář, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Zdeněk Šindelář, CSc.