Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět NMR spektroskopie (AFC / PGSNR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AFC / PGSNR - NMR spektroskopie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Klasická a kvantová fyzika NMR experimentu, experimentální uspořádání - metoda kontinuální vlny a FT-NMR, kapalné vzorky. Chemický posun, stanovení (vnitřní a vnější standard), ovlivnění, korelace se strukturou. Spin-spinová interakce, hetero- a homonukleární, souvislosti se strukturou, spin-spinová interakční konstanta a její vztah k chemickému posunu a struktuře molekul. Intenzita NMR spektrálních linií, využití v kvantitativní a strukturní analýze. Relaxační časy, souvislost se strukturou, dynamikou intramolekulárních pohybů a intenzitou spektrálních linií. Dvourozměrová NMR spektrometrie, techniky COSY, HETCOR, HMQC, HMBC, TOCSY a INADEQUATE. NMR vysokého rozlišení tuhých vzorků. NMR jako metoda studia velmi rychlých procesů v roztoku (rotace kolem vazeb, inverze cyklů, záměnné reakce ligandů, elektronů a protonů). NMR jako metoda stanovení obsahu izomerů v jejich směsích.

Získané způsobilosti

Analyzovat 1D a 2D spektra roztokové NMR spektroskopie za účelem získaní informací o struktuře sloučenin a dynamice. Porovnání NMR spekter komplexu a ligandu pro získáni informací o typu a způsobu koordinace. " Výpočet hodnot chemických posunů, interakčních konstant, integrálních intenzit, relaxačních dob a dalších hodnot.

Literatura

Sanders, J. K. M., Hunter, B. K. Modern NMR Spectroscopy. Wiley, Oxford, 1993. Derome, E. Modern NMR techniques for chemistry research. Pergamon Press, Oxford, 1997. Akitt, J. W. NMR and Chemistry: An Introduction to Modern NMR Spectroscopy. 3. vydání, Chapman and Hall, Londýn, 1992. Gunther, H. NMR Spectroscopy. Wiley, New York, 1995. Martin, G. E., Zektzer, A. S. Two-Dimensional NMR Methods for Establishing Molecular Connectivity. VCH, New York, 1998.

Garant

prof. RNDr. Zdeněk Trávníček, Ph.D.

Vyučující

prof. RNDr. Zdeněk Trávníček, Ph.D.