Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teoret. problémy chemických experimentů (AFC / PGSPE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AFC / PGSPE - Teoret. problémy chemických experimentů, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vymezení pojmu chemický experiment, historický experiment a jeho úloha v procesu poznání. Moderní chemický experiment, reálný chemický experiment. Experimenty ve vztahu k informačním a komunikačním technologiím. Experiment v badatelsky orientované výuce. Úloha experimentu při vytváření komplexního a strukturovaného myšlení. Chemický experiment a konstruktivismus. Transfer a interpretace - experiment - model. Metody a formy samostatné práce v rámci experimentu. Aplikace odborné kompetence, znalostí teorie učení a didaktiky chemie.

Získané způsobilosti

Popsat vývoj a současné trendy využívání školních chemických experimentů ve výuce přírodovědných předmětů.

Literatura

Windschitl, M., Thompson, J., Braaten, M. (2008). Beyond The Scientific Method: Model-Based Inquiry as a New Paradigm of Preference for School Science Investigations. D. Voet, J. G. Voet and Ch. W. Pratt. Fundamentals of Biochemistry . New York, USA, 2006. ISBN 0-471-21495-7.M. Prokša. Chémia a my. SPN, Bratislava, 1997. B. Z. Shakhashiri. Chemical Demonstrationss, vol. 1- 4. Wisconsin, 1985. H. Čtrnáctová a kol. Chemické pokusy pro školu a zájmovou činnost. Prospektrum Praha, 2000. S. L. Seager, M. R. Slabaugh. Chemistry for Today. Brooks/Cole, 2000. T. R. Dickson. Introduction to Chemistry. John Wiley &Sons, Inc., 1995. M.Rocard. (2007). Science Education Now: A Renewed Pedagogy for the Future of Europe. Brusel, European Commission. M. Prokša a kol. Technika a didaktika školských pokusov z chémie. PriF UK, Bratislava, 1998. J. Straková. Vědomosti a dovednosti pro život (PISA). Praha, ÚIV, 2002.

Požadavky

Zpracování semestrální práce na zadané téma, rozbor 3 inovovaných experimentů. Ústní zkouška.

Garant

doc. RNDr. Marta Klečková, CSc.