Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Spektrální a magnetické vlastnosti látek (AFC / SMVL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AFC / SMVL - Spektrální a magnetické vlastnosti látek, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

úvod do molekulové symetrie, bodové grupy a jejich maticové reprezentace, reprezentace G3N, Mullikenova symbolikavolný ionion v poli nekulové symetrieúvod do CFT, LFT, Tanabe-Suganovy diagramyelektronová spektroskopie komplexních sloučenin přechodných kovůmagnetické vlastnosti látek, magnetická susceptibilita a její měření, diamagnetismus, látky magneticky zředěné, paramagnetikalátky magneticky koncentrované, antiferromagnetická a ferrimagnetická interakcepřehled spektrálních a magnetických vlastností komplexních sloučenin prvků 1. přech. řadyelektronová paramagnetická rezonance, elementární úvod, popis experimentufotoelektronová spektroskopie v koordinační chemii (XPS, UPS)Mössbauerova spektroskopie v koordinační chemii železaORD a cirkulární dichroismus ve studiu koordinačních sloučenin

Získané způsobilosti

Vybavit si základní principy elektronové a vibrační spektroskopie, základní metody měření a interpretace magnetických vlastností komplexních sloučenin přechodných kovů. Elementární úvod do teorie grup a molekulové symetrie a jejich aplikace v chemii. Popisuje teorii a experimentální techniky spektrálních metod pro studium elektronové struktury komplexů přechodných kovů.

Literatura

F. Březina a kolektiv. Stereochemie a některé fyzikálně chemické metody studia anorganických látek. UP, Olomouc, 1994. J. Fišer. Úvod do molekulové symetrie (Aplikace teorie grup v chemii). SNTL, Praha, 1980. V. Prosser. Experimentální metody biofyziky. Academia, Praha, 1989. P. Pelikán, R. Boča. Kvantová chémia koordinačných zlúčenín. Veda, Bratislava, 1987. A. A. Vlček. Struktura a vlastnosti koordinačních sloučenin. ČSAV, Praha, 1966. A. B. P. Lever. Studies in physical and theoretical chemistry 33, Inorganic Electronic Spectroscopy. Sec. Ed. Elsevier, 1984. E. A. Boudroux, L. N. Mulay. Theory and applications of molecular paramagnetism. Wiley&Sons, New York, 1976.

Požadavky

Ústní zkouška (rozsah syllabu).

Garant

Ing. Ivan Nemec, Ph.D.

Vyučující

Ing. Ivan Nemec, Ph.D.