Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biotechnologie rostlin a GMO (BOT / BRGMO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BOT / BRGMO - Biotechnologie rostlin a GMO, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:Historie biotechnologií, členění, zelené biotechnologie.Potenciál rostlinné buňky a podstata explantátových kultur rostlin (techniky zachovávající a techniky zvyšující genetickou variabilitu rostlin) a jejich aplikace v praxi.Využití rostlinných biotechnologií v zemědělství, farmaceutickém průmyslu, uchovávání genofondu a fytoremediaci.GMO polních plodin.Aplikace biotechnologických metod ve šlechtění hrachu, bobu a lnu.Cvičení:Příprava médií, založení aseptické kultury.Mikropropagace, androgeneze, embryogeneze.Agrobakteriální genetická transformace hrachu a bobu, vliv časové délky kokultivace na efektivitu transformace.

Získané způsobilosti

Znalost - základních termínů v oblasti biotechnologií rostlin - využití rostlinných biotechnologií v praxiStudent získá praxi při práci v aseptickém prostředí na vybraných základních metodách explantátových kultur používaných v rámci šlechtění rostlin - prašníkové kultury, embryokultury, mikropropagace rostlin. Seznámí se s vybavením laboratoří zabývající se GMO rostlin a vyzkouší si transformaci rostlin na erudovaném pracovišti.

Literatura

Kreuzer H., Massay A. Biology and biotechnology. Washington, D.C., 2005. ISBN 1-55581-304-6.Ram, A. Biotechnology: theory and practice. Jaipur: Oxford Book Co, 2010. ISBN 9789380179360.Smith J.E. (ed.). Biotechnology, 3rd Edition, Cambridge University Press 1998, ISBN 0-521-44911-1. Heldman D.R., Wheler M.B., Hoover D.G. Encyclopedia of Biotechnology in agriculture and food. ISBN 9780849350276.Procházka S. a kol. Fyziologie rostlin. Academia, 1998. ISBN 80-200-0586-2.Trigiano R.N., Gray D.J. Plant development and biotechnology. CRC Press, 2005.

Požadavky

Účast ve cvičeních.Vlastní krátká prezentace (5 min)na téma biotechnologie.

Garant

RNDr. Božena Navrátilová, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Božena Navrátilová, Ph.D.Ing. Lenka Švábová, Ph.D.Mgr. Petr Dvořák, Ph.D.RNDr. Božena Navrátilová, Ph.D.Ing. Lenka Švábová, Ph.D.