Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Cvičení z fytocenologie v terénu (BOT / CVFSB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BOT / CVFSB - Cvičení z fytocenologie v terénu, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Terénní cvičení z fytocenologie doplňuje předcházející přednášky "Fytocenologie" a "Vegetace České republiky". Je zaměřeno na studium vybraných typů vegetace formou vegetačního snímkování v pracovních skupinách; následně je proveden rozbor získaných dat, zejména s ohledem na přítomnost indikačních druhů daného společenstva. Cvičení je zaměřeno zejména na studium následujících společenstev: (sub)xerofilní travinná společenstva, mokré louky, rašeliniště; lužní lesy, olšiny, teplomilné doubravy, acidofilní doubravy, dubohabřiny aj. na území střední Moravy.

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu by student měl být schopen:- identifikovat za pomoci odborné literatury a svých znalostí příslušné vegetační jednotky v terénu- zapsat vegetační snímek ve vybraných typech lesní i nelesní vegetace střední Moravy- aplikovat teoretické znalosti při syntaxonomickém rozboru snímkovaných porostů- pracovat v týmu v terénu při získávání primárních dat o dané vegetaci a jejich hodnocení- dokázat posoudit stupeň zachovalosti resp. míru narušení (degradace) studovaných společenstev, včetně prováděného managementu

Literatura

Chytrý, M., Kučera, T., Kočí, M., Grulich, V., & Lustyk, P. (2010). Katalog biotopů České republiky =: Habitat catalogue of the Czech Republic. Praha: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. Neuhäuslová, Z. et al. Map of Potential Natural Vegetation of the Czech Republic. Academia, Praha, 1998. Moravec J. et al. (1995): Rostlinná společenstva České republiky a jejich ohrožení. Ed. 2. - Severočes. Přír., Litoměřice, Příl. 1995: 1-206. Chytrý M., Kučera T. et Kočí M. eds. (2001): Katalog biotopů České republiky. - Agentura ochrany přírody a krajiny, Praha, 307 s. . & Chytrý, M. (2007). Vegetace České republiky. Praha: Academia. & Chytrý, M. (2011). Vegetace České republiky. Praha: Academia.

Požadavky

účast, + znalosti v rozsahu probírané látky

Garant

RNDr. Martin Duchoslav, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Martin Dančák, Ph.D.RNDr. Martin Duchoslav, Ph.D.