Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika biologie (BOT / DBIX)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BOT / DBIX - Didaktika biologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Sylabus přednášek: Didaktika biologie jako věda, nástin dějin didaktiky biologie v českých zemích, výchovně vzdělávací cíle a úkoly výuky biologie, obsah výuky, postavení biologie ve školních dokumentech, organizační formy výuky, vyučovací metody, didaktické zásady, prostředky výuky, mimotřídní a mimoškolní aktivity učitele a žáků, plánování výuky, osobnost učitele biologie na základních a středních školách.Sylabus semináře: Příprava učitele na výuku (dlouhodobé a krátkodobé plánování), školní dokumentace, poučení o bezpečnosti, praktická příprava výuky, logické zpracování učiva z hlediska vyučovacích metod, strukturace učiva, práce s učebnicí a další literaturou, hodiny základního typu, laboratorních prací a praktických cvičení, exkurzí aj., prostředky výuky biologie, didaktická technika, výpočetní technika, pomůcky svépomocí, obraz tabule, kresba učitele, zdroje přírodnin pro pokusy, pozorování a multiplikáty, biologické soutěže, aktuální výchovné problémy řešené v biologii, sebevzdělávání učitele biologie.

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu bude student schopen:-popsat principy výchovně vzdělávacího procesu ve výuce biologie na středních a základních školách;-volit optimální vzdělávací strategie ve výuce (formy, metody, alternativní přístupy);-připravit, plánovat a realizovat základní postupy a organizační formy výuky biologie;-adekvátně využívat materiální vyučovací prostředky.

Literatura

časopis. Biologie-Chemie-Zeměpis. Maslowski,O. Didaktika biologie. PřF UP Olomouc, 1990. Vinter,V. Příručka pro začínající učitele biologie. Šumperk, 2009. ISBN 978-80-904309-4-5.Vinter,V. e-learning http://ibotanika.upol.cz/Pages/Default.aspx. nullFellnerová,I. et Vinter,V. Power-Point v pohybu. Brno, 2010. ISBN 978-80-7305-101-3.nullhttp:/garden.upol.cz/system. nullčasopis. Učitelské noviny. nullnull

Požadavky

Zápočet - 90% účast na seminářích, splění seminárního úkolu.Zkouška - splnění písemného testu, ústní zkouška - 2 náhodně vybrané otázky.

Garant

PaedDr. Ing. Vladimír Vinter, Dr.

Vyučující

PaedDr. Ing. Vladimír Vinter, Dr.