Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekologie lesa (BOT / EKLO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BOT / EKLO - Ekologie lesa, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Studenti se v rámci předmětu seznámí s lesem jako specifickým prostředím pro život organismů. Budou rozebrány základní konstituční prvky jako klimatické a substrátové podmínky v lesích, stromové a bylinné patro, edafon. Důraz bude kladen na různé prostorové a časové měřítko, od lokálního po globální a od sezónních změn po holocenní glaciální cyklus. Představeny budou hlavní živiny a jejich koloběh v lesním ekosystému. Studenti se seznámí s klasifikací lesních společenstev ve střední Evropě a v hrubším rozlišení v celosvětovém měřítku. Budou představeny základní přístupy ke studiu lesních ekosystémů, od ekofyziologických přes vegetační po makroekologické. V rámci terénního cvičení budou navštíveny lokality s dobře vyvinutými lesními typy vegetace a výskytem charakteristických druhů rostlin, které by studenti měli umět poznat.Sylabus1. Les jako typ ekosystému, za jakých podmínek se vyskytuje, co les charakterizuje.2. Toky energie a koloběhy prvků v lesním prostředí.3. Co les konstituuje: stromy, bylinná vegetace, půdní organismy, bezobratlí, obratlovci. Rozlišení na podmínky střední Evropy a v celosvětovém měřítku.4. Typy lesa: různé přístupy ke klasifikaci.5. Diverzita lesního prostředí na různých měřítcích.6. Dynamika lesa: od sezónních k holocenním cyklům, současné trendy.7. Člověk a jeho interakce s lesem v historii a v současnosti.

Získané způsobilosti

1. Absolvent získá komplexní přehled o lese jako prostředí. Rozumí základním termínům, orientuje se v důležitých principech oboru ekologie lesa.2. Rozumí tématům odborných publikací týkajících se ekologie lesa, dokáže posoudit jejich relevanci v různých kontextech.3. Je schopen vyhledat rozšiřující informace a následně koncipovat a provést vlastní výzkum v oboru ekologie lesa.

Literatura

Rackham, O. (2003). Ancient woodland: its history, vegetation and uses in England. Dalbeattie: Castlepoint Press. http://library.upol.cz/i2/i2.search.cls?ictx=upol&src=upol_us_cat-0&show_lim=0&field=T001&zf=UF_UPOL&term=ocn212626607Barnes, B. V. et al. Forest ecology. 4th ed. J. Wiley and Sons, New York, 1998. Perry, P.A. Forest ecosystems. The John Hopkins Univ. Press, Baltimore, 1994. Neuhäuslová-Novotná, Z., Moravec, J., & Neuhäuslová-Novotná, Z. (1997). Mapa potenciální přirozené vegetace České republiky. Praha: Kartografie. & Neuhäuslová-Novotná, Z. (1998). Mapa potenciální přirozené vegetace České republiky: textová část. Praha: Academia. Míchal, I. et al. Obnova ekologické stability lesů. Academia, Praha, 170 pp., 1992. Gilliam, F. (Ed.). (2014). The herbaceous layer in forests of eastern North America. Oxford University Press. Otto, H.-J. Waldökologie. Verlag Eugen Ulmer, Stuttgart, 1994.

Požadavky

Zkouška formou testu, doplněná ústním zkoušením, zápočet na základě úspěšného absolvování terénního cvičení.

Garant

Mgr. MgA. Radim Hédl, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Martin Duchoslav, Ph.D.Mgr. MgA. Radim Hédl, Ph.D.