Předmět Houbové organismy a řasy v biotechnolog. (BOT / HBIT)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BOT / HBIT - Houbové organismy a řasy v biotechnolog., Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
Pozornost bude věnována využití v potravinářském průmyslu (výroba piva, vína, lihovin, sýrů, kvašených výrobků, single-cell proteinů), farmaceutickém průmyslu (produkce antibiotik, alkaloidů, imunoregulátorů), chemickém průmyslu (výroba enzymů, organických kyselin, aminokyselin, lipidů, vitamínů), ale i dalším odvětvím, kde houby mohou nacházet uplatnění (papírenský průmysl, minerální technologie, likvidace znečištění nebo toxických odpadů, zemědělství - biologická kontrola). Využití řas v biotechnologicích. Součástí kurzu je předpokládaná exkurze v pivovaru.Lekce1. Úvod - charakteristika hub a houbových organismů, způsoby výživy hub, přehled hub využívaných v biotechnologiích v rámci systému houbových organismů.2. Biotechnologie - definice, dělení, historie.3. Využití hub v potravinářském průmyslu - výroba piva, vína, sýrů, lihovin, kvašených výrobků, single-cell proteinů.4. Využití hub ve farmaceutickém průmyslu - produkce antibiotik, alkaloidů, imunoregulátorů.5. Využití hub v chemickém průmyslu - výroba enzymů, organických kyselin, aminokyselin, lipidů, vitamínů.6. Využití hub v papírenském průmyslu, minerální technologii.7. Využití hub v biotechnologii životního prostředí - likvidace znečištění nebo toxických odpadů.8. Využití hub v zemědělství - biologická ochrana.9. Využití řas v biotechnologicích.10. Exkurze do pivovaru.
Získané způsobilosti
Po absolvování kurzu by student měl být schopen:- popsat využití hub a řas v potravinářském, farmaceutickém a chemickém průmyslu. - diskutovat likvidace znečištění a toxických odpadů.
Literatura
Tkacz, J.S., Lange, L. (Eds.). Advances in Fungal Biotechnology for Industry, Agriculture, and Medicine. Springer, 2004. Wainwright, M. An Introduction to fungal biotechnology. John Wiley & Sons, 1992. Arora, D.K. Fungal Biotechnology in Agricultural, Food, and Environmental Applications. CRC, 2003. Kavanagh, K. (Ed.). Fungi. Biology and Applications. Wiley, Chichester. Chichester, 2005.
Požadavky
Písemná zkouška
Garant
doc. RNDr. Barbora Mieslerová, Ph.D.
Vyučující
RNDr. Miloslav Kitner, Ph.D.doc. RNDr. Barbora Mieslerová, Ph.D.