Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Houbové organismy a řasy v biotechnolog. (BOT / HBIT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BOT / HBIT - Houbové organismy a řasy v biotechnolog., Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Pozornost bude věnována využití v potravinářském průmyslu (výroba piva, vína, lihovin, sýrů, kvašených výrobků, single-cell proteinů), farmaceutickém průmyslu (produkce antibiotik, alkaloidů, imunoregulátorů), chemickém průmyslu (výroba enzymů, organických kyselin, aminokyselin, lipidů, vitamínů), ale i dalším odvětvím, kde houby mohou nacházet uplatnění (papírenský průmysl, minerální technologie, likvidace znečištění nebo toxických odpadů, zemědělství - biologická kontrola). Využití řas v biotechnologicích. Součástí kurzu je předpokládaná exkurze v pivovaru.Lekce1. Úvod - charakteristika hub a houbových organismů, způsoby výživy hub, přehled hub využívaných v biotechnologiích v rámci systému houbových organismů.2. Biotechnologie - definice, dělení, historie.3. Využití hub v potravinářském průmyslu - výroba piva, vína, sýrů, lihovin, kvašených výrobků, single-cell proteinů.4. Využití hub ve farmaceutickém průmyslu - produkce antibiotik, alkaloidů, imunoregulátorů.5. Využití hub v chemickém průmyslu - výroba enzymů, organických kyselin, aminokyselin, lipidů, vitamínů.6. Využití hub v papírenském průmyslu, minerální technologii.7. Využití hub v biotechnologii životního prostředí - likvidace znečištění nebo toxických odpadů.8. Využití hub v zemědělství - biologická ochrana.9. Využití řas v biotechnologicích.10. Exkurze do pivovaru.

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu by student měl být schopen:- popsat využití hub a řas v potravinářském, farmaceutickém a chemickém průmyslu. - diskutovat likvidace znečištění a toxických odpadů.

Literatura

Tkacz, J.S., Lange, L. (Eds.). Advances in Fungal Biotechnology for Industry, Agriculture, and Medicine. Springer, 2004. Wainwright, M. An Introduction to fungal biotechnology. John Wiley & Sons, 1992. Arora, D.K. Fungal Biotechnology in Agricultural, Food, and Environmental Applications. CRC, 2003. Kavanagh, K. (Ed.). Fungi. Biology and Applications. Wiley, Chichester. Chichester, 2005.

Požadavky

Písemná zkouška

Garant

doc. RNDr. Barbora Mieslerová, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Miloslav Kitner, Ph.D.doc. RNDr. Barbora Mieslerová, Ph.D.