Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Molekulární biosystematika (BOT / MBS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BOT / MBS - Molekulární biosystematika, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurz je zaměřen na teorické aspekty tzv. biosystematika rostlin a zároveň na praktické metodologické znalosti. Student by po absolvování tohoto kurzu měl mít nejen přehled o moderním pohledu na biosystematika rostlin, ale měl by být schopen správně zvolit adekvátní (molekulárně genetickou) metodu pro zodpovězení svých vědeckých otázek a vědět jak na to.1. Biosystematika rostlin jako vědní obor. Základní pojmy a fenomény v biosystematice rostlin.2. Metody molekulární biology a molekulární markery pro studium biosystematiky rostlin. Jejich přehled, využití, výhody a nevýhody.3. Využití cytogenetiky při studiu biosystematiky rostlin. Základní metody. Průtoková cytometrie. Metody in situ hybridizace.4. Využití statistiky v Biosystematice rostlin. Základní statistické pojmy, práce s běžným statistickým SW a aplikacemi.5. Fylogeneze rostlin. Základní pojmy a přístupy, základní SW.

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu by student měl být schopen:- vysvětlit mechanismy fungování moderních metod v biosystematice- definovat využití různých molekulárních markerů- vybrat a použít adekvátní metodu ve svém vlastním výzkumu- prezentovat jak mohou být základní biosystemtické problémy řešeny (např. fylogeneze, hybridizace, populační genetika)- správně interpretovat molekulární data ve vědeckých publikacích

Literatura

Griffiths A. J. F., Miller J. H., Suzuki D. T., Lewontin R. C., Gelbart W. M. An Introduction to Genetic Analysis. W. H. Freeman and Copany, 2000. časopisy jako / journals like:. Molecular Ecology, Journal of Evolutionary Biology, Heredity, Americal Journal of Botany, New Phytologist, etc. Barker A. Molecular methods in Ecology. Blackwell Publ., 2000. Avise J. C. Phylogeography: The History and Formation of Species. Harvard University Press, 2000.

Požadavky

Písemný test - 20 otázekPraktická část - seminární práce

Garant

RNDr. Radim Jan Vašut, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Miloslav Kitner, Ph.D.RNDr. Luboš Majeský, Ph.D.RNDr. Radim Jan Vašut, Ph.D.RNDr. Miloslav Kitner, Ph.D.RNDr. Luboš Majeský, Ph.D.RNDr. Radim Jan Vašut, Ph.D.