Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mikrobiologie a virologie (BOT / MVPX)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BOT / MVPX - Mikrobiologie a virologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Mikrobiologická část:Morfologická a cytologická stavba buněk mikroorganismů, stavba bakteriální buňky, fyziologie baktérií, výživa, metabolismus a genetika baktérií. Charakteristika prokaryotních a eukaryotních organismů.Rozmnožování baktérií, vnitřní struktury bakteriální buňky, struktura a funkce cytoplazmatické membrány, buněčná stěna baktérií, význam bakteriálního pouzdra a bičíků. Struktura endospory a germinace.Účinky faktorů vnějšího prostředí na mikroorganismy, růst a množení baktérií- růstová křivka baktérií, izolace, postupy barvení, makroskopické a mikroskopické pozorování. Demonstrace základních barvících metod. Základy systému bakterií, nejvýznamnější zástupci - patogeni člověka, zvířat, rostlin, symbiotické bakterie, bakterie využívané člověkem.Virologická část:Nebuněčné organismy: viry, satelitní viry, satelitní RNA, viroidy a priony. Základní principy klasifikace virů, definice virového druhu. Složení a struktura virionu. Funkce a význam jednotlivých částí virionu: virová nukleová kyselina, strukturní a funkční proteiny. Velikost a tvar virionu. Biologické, chemické a fyzikální, vlastnosti virů. Vztah viru a hostitelské buňky. Reprodukční cyklus virů. Lytický a lyzogenní životní cyklus bakteriofágů. Viry - původci chorob: cytopatický efekt, patogeneze virové infekce, patogenita a virulence. Základní znaky patogenetického procesu organizmu jako mnohobuněčného systému: vstupní brána infekce, fáze procesu patogeneze, šíření viru v hostiteli, protivirová obrana (imunita, resistence), terapie (ozdravování) virových infekcí. Viry a nádory. Epidemiologie virových infekcí. Přirozená ohniska nákaz. Přenos a šíření virů. Diagnostika virových infekcí. Průmyslové a biotechnologické využití virů.

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu by student měl být schopen:- zvolit adekvátní metody pro determinaci mikroorganismů v různých prostředích- popsat vztah stavby buňky k různým technikám barvení a mikroskopování- aplikovat principy desinfekce/sterilizace pro správnou kultivaci mikroorganismů- ukázat, jak mikroorganismy interagují s jinými organismy- aplikovat znalosti bakteriální genetiky v rostlinné biotechnologii- vysvětlit vývoj nejdůležitějších událostí v historii výzkumu mikrobiologie

Literatura

Bednář M. et al. (1996). Lékařská mikrobiologie. Marvil. Votava a kol. (2003). Lékařská mikrobiologie speciální. Neptun. Prescott L.M., Harley J.P., Klein D.A. (2005). Microbilogy 6th edition. McGraw-Hill. Nester E. W., Roberts C. E., Nester M. T. (1995). Microbiology, a Human Perspective. WCB Publishers Dubuque, IA, USA. Rosypal S. (1981). Obecná bakteriologie. SPN, Praha. Klaban V. (1999). Svět mikrobů. Hradec Králové. Kaprálek F. (2000). Základy bakteriologie. UK Praha. Němec M., Horáková D. (1999). Základy mikrobiologie. MU Brno.

Požadavky

Ke zkoušce: znalosti z přednášek a doporučené literatury

Garant

doc. RNDr. Barbora Mieslerová, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Barbora Mieslerová, Ph.D.prof. RNDr. Milan Navrátil, CSc.doc. RNDr. Michaela Sedlářová, Ph.D.