Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná biologie (BOT / OBBC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BOT / OBBC - Obecná biologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Částečně je preferována botanika, neboť katedry, pro jejichž studenty je určen, pracují více s rostlinným materiálem.Sylabus (anotace) : Obecná charakteristika živých soustav, hierarchické uspořádání, chemické složení živých soustav, typy buněk, rostlinná pletiva a jejich soustavy, rostlinné orgány vegetativní a metamorfózy, generativní orgány. Živočišné tkáně, orgány a orgánové soustavy, tělesné tvary rostlin a živočichů., souměrnost, topografie, přírodní, pohlavní a umělý výběr, adaptace, konvergence, divergence. Dále základy genetiky, buněčný cyklus, struktura DNA a její poškození, mutace, evoluční aspekty,vývoj přírody a vznik života, fylogeneze.

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu by student měl být schopen:- Popsat cytologii, histologii a organologii rostlin- Popsat cytologii, histologii a organologii živočichů- Vysvětlit fylogenezi stavby a funkcí orgánových soustav živočichů včetně člověka- Vysvětlit základní zákonitosti genetiky- Vysvětlit a popsat teorie o vzniku života a vývoj života na Zemi

Literatura

Pazourek J., Votrubová O. Atlas of Plant Anatomy. Peres Publishers, Praha, 1997. Vinter V. e-learning anatomie rostlin. 2011. Jurčák J. Komentovaný atlas anatomie vyšších rostlin. Nakladatelství Radek Veselý, Třebíč, 2007. Romanovský A. a kol. Obecná biologie. SPN Praha, 1985. Rozsypal S. a kol. Přehled biologie. SPN Praha, 1987. Vinter V. Základy anatomie cévnatých rostlin a anatomický atlas cévnatých rostlin. UP, Olomouc, 2006. Luxová M. Zemědělská botanika I. Anatomie a morfologie rostlin. SZN Praha, 1974.

Požadavky

zkouška - úspěšné napsání písemného testu; znalosti z přednášek doplněné z doporučené literatury

Garant

doc. RNDr. Vladan Ondřej, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Vladan Ondřej, Ph.D.