Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná mikrobiologie (BOT / OBMSB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BOT / OBMSB - Obecná mikrobiologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky: Mikroorganismy a jejich význam v přírodě. Rozdělení a náplň vědního oboru mikrobiologie, historie a významné osobnosti. Stavba buněk mikroorganismů se zaměřením na strukturu bakteriální buňky. Výživa a metabolismus bakterií (fermentace, respirace). Růst a kultivace mikroorganismů, účinky faktorů vnějšího prostředí, látky s antimikrobiální aktivitou a mechanismy jejich účinku. Genetická informace, její přenos a možnosti využití mikroorganismů v biotechnologiích. Proteosyntéza a její specifika u bakteriální buňky. Mikrobiální ekologie, význam mikroorganismů v koloběhu prvků. Mechanismy symbiózy a patogeneze, vztahy MO s člověkem, zvířaty a rostlinami. Bakteriofágy. Taxonomie a fylogeneze archeí a bakterií (Archea, Bacteria), charakteristika nejvýznamnějších skupin a zástupců. Hospodářsky významné druhy.Cvičení: v praxi užívané metody izolace, kultivace a identifikace mikroorganismů.

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu by student měl být schopen:- jmenovat nejdůležitější události a osobnosti v historii mikrobiologie a jejich přínos pro rozvoj oboru- zvolit adekvátní metody pro determinaci mikroorganismů (MO) ve vzorcích izolovaných z různých prostředí (voda, vzduch, půda, rostlinný nebo živočišný/humánní materiál)- zvolit vhodné techniky barvení a mikroskopování a popsat stavbu buňky MO- měnit kultivační protokoly ve vztahu k biologii a ekologickým podmínkám různých MO- aplikovat principy dezinfekce/sterilizace při převodu MO do čistých kultur (při přípravě médií, očkování a kultivaci...)- ukázat, jak mikroorganismy interagují s jinými organismy- aplikovat znalosti bakteriální genetiky v rostlinné biotechnologii

Literatura

http://isb-up.cz/?page_id=65Prescott, L.M., Harley, J.P., Klein, D.A. Microbiology. 6th edition. McGraw-Hill, 2005. Bednář et al. Mikrobiologie lékařská. 1996. Rosypal S. Obecná bakteriologie. SNP,Praha, 1981. Willey, JM, Sherwood, LM, Woolverton, CJ. Prescott´s Principles in Microbiology. McGraw-Hill, 2009. Klaban V. Svět mikrobů. Hradec Králové, 1999. Němec M.,Horáková D. Základy mikrobiologie. Brno, 1993.

Požadavky

Zápočet: 100% účast na cviceních, test, protokolyZkouška: Znalosti z přednášek a cvičení (písemná + ústní zkouška)

Garant

doc. RNDr. Michaela Sedlářová, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Barbora Mieslerová, Ph.D.doc. RNDr. Michaela Sedlářová, Ph.D.doc. RNDr. Barbora Mieslerová, Ph.D.doc. RNDr. Michaela Sedlářová, Ph.D.