Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biologie houbových organismů (BOT / OMKB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BOT / OMKB - Biologie houbových organismů, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Hlavní pozornost je věnována obecné charakteristice hub, evoluci a speciaci hub, obecným problémům klasifikace a taxonomie, cytologii, morfologii, mechanismům rozmnožování a genetice hub, fyziologii a metabolismu hub, toxinům hub, ekologii, využití hub v průmyslu a zemědělství resp. biotechnologiích. Cytologické a fyziologické aspekty klíčení spor, jeho regulace, tvorba kolonií a vegetativní vývoj hub. Morfologie stélky, hyfy a jejich modifikace, anatomie a morfologie plodnic hub a spor, mechanismy uvolňování spor.Rozmnožování hub, životní cykly. Nepohlavní a pohlavní rozmnožování.Genetika a genetická variabilita hub - buněčné dělení, mutace, parasexualita, heterokaryosa, genetika virulence a patogenity, homothalismus a heterothalismus.Fyziologie hub - způsob výživy hub, vliv faktorů prostředí. Metabolismus - enzymy hub, glykolýza, dýchání a luminiscence, primární a sekundární metabolity.Ekologie hub. Ekologická klasifikace hub, saprotrofní houby, ekologická sukcese, životní strategie, stres, konkurence, alelopatie. Symbiotické houby (mykorhiza, lichenismus, zoosymbioza). Zoo- a fytopatogenní houby - klasifikace, rozšíření a význam. Mykotoxikologie, toxiny mikro - a makromycetů. Využití hub v průmyslu, zemědělství, biotechnologiích a lékařství.1. Charakteristika hub. Systematické členění hub. Fosilní nálezy hub.2. Růst a vývoj hub. Faktory prostředí ovlivňující růst a vývoj.3. Morfologie stélky, hyfy a jejich modifikace, anatomie a morfologie plodnic hub.4. Spory - charakteristika, dělení, uvolňování, rozšiřování.5. Rozmnožování hub, životní cykly.6. Genetika a genetická variabilita hub - buněčné dělení, mutace, parasexualita, heterokaryosa, genetika virulence a patogenity, homothalismus a heterothalismus.7. Fyziologie hub - způsoby výživy hub. Metabolismus - enzymy hub, glykolýza, fermentace, dýchání a bioluminiscence, primární a sekundární metabolity.8. Ekologická klasifikace hub, ekologická sukcese, životní strategie, stres, konkurence, alelopatie. Saprotrofní houby.9. Symbiotické houby (mykorrhiza, lichenismus, zoosymbioza).10. Zoo- a fytopatogenní houby - klasifikace, rozšíření a význam.11. Mykotoxikologie, toxiny mikro - a makromycetů.12. Využití hub v průmyslu, zemědělství, biotechnologiích a lékařství.

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu by student měl být schopen:- Vysvětlit základní pojmy a metody mykologie.- Charakterizovat hlavní reprodukční mechanismy a životní cykly u hub.- Klasifikovat houby dle jejich ekologie. - Diskutovat využití hub v průmyslu.

Literatura

Hawksworth, D.L., Kirk, P.M., Sutton, B.C., Pegler, D.N. Ainsworth & Bisby´s dictionary of the fungi. 8th edition. CAB International, University Press, Cambridge, UK., 1995. Klán, J. Co víme o houbách. SPN Praha, 1989. Moore, D., Novak Frazer, L.A. Essentials fungal genetics. Springer-Verlag, New York, USA, 2002. Hudson H. J. Fungal Biology. Edward Arnold Publishers Ltd., London, 1986. Dix, N.J., Webster, J. Fungal Ecology. Chapman & Hall, London, 1995. Griffin D.H. Fungal Physiology. Willey-Liss, New York, 1994. Kavanagh, K. (Ed.). Fungi. Biology and Applications. Wiley, Chichester. Chichester, 2005. Alexopoulos, C.J., Mims, C.W., Blackwell, M. Introductory Mycology. John Wiley & Sons, New York, 1996. Deacon, J.W. Modern Mycology. 3rd edition. Blackwell Science Ltd. Oxford, 1997. nullCarlile, M.J., Watkinson S.C., Gooday, G.W. The fungi. Second Edition. Academic Press, San Diego, 2001. Esser, K., Lemke, P.A. (Eds.). The Mycota, Vols. I-XII. 1994-. Springer, Berlin, 2006.

Požadavky

1. Vypracování seminární práce v rozsahu 8-10 stran 2. Zkouška: náhodně vybrané 3-4 otázky z probírané látky

Garant

prof. Ing. Aleš Lebeda, DrSc.

Vyučující

prof. Ing. Aleš Lebeda, DrSc.doc. RNDr. Barbora Mieslerová, Ph.D.