Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná mykologie (BOT / PGSOM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BOT / PGSOM - Obecná mykologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seznamuje s obecnými principy biologie a ekologie hub. Hlavní pozornost je věnována obecné charakteristice hub, evoluci a speciaci hub, obecným problémům klasifikace a taxonomie, cytologii, morfologii, mechanismům rozmnožování a genetice hub, fyziologii a metabolismu hub, toxinům hub, ekologii, využití hub v průmyslu a zemědělství resp. biotechnologiích.Z náplně přednášek můžeme zmínit témata jako morfologie stélky, hyfy a jejich modifikace, anatomie a morfologie plodnic hub a spor; rozmnožování hub, životní cykly zástupců nejdůležitějších skupin; genetika a genetická variabilita hub - buněčné dělení, mutace, parasexualita, heterokaryosa, genetika virulence a patogenity; fyziologie hub - způsob výživy hub, vliv faktorů prostředí; metabolismus - glykolýza, dýchání a luminiscence, primární a sekundární metabolity; ekologická klasifikace hub - saprotrofní houby, symbiotické houby (mykorhiza, lichenismus, zoosymbioza), zoo- a fytopatogenní houby - klasifikace, rozšíření a význam; ekosystémy a jejich mykoflóra; mykotoxikologie, toxiny mikro - a makromycetů; využití hub v průmyslu, zemědělství, biotechnologiích a lékařství.

Získané způsobilosti

- Vysvětlit základní pojmy a metody mykologie.- Charakterizovat hlavní reprodukční mechanismy a životní cykly u hub.- Klasifikovat houby dle jejich ekologie. - Diskutovat využití hub v průmyslu.

Literatura

Klán, J. Co víme o houbách. SPN Praha, 1989. Kavanagh, K. (Ed.). Fungi. Biology and Applications. Wiley, Chichester. Chichester, 2005. nullAntonín, V. Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha, 2006. Deacon, J.W. Modern Mycology. 3rd edition. Blackwell Science Ltd. Oxford, 1997. Gryndler, M. (eds.). Mykorhizní symbióza. Academia, Praha. Praha, 2004. Kalina, T., Váňa, J. Sinice, řasy, houby, mechorosty a podobné organismy v současné biologii. Karolinum Praha, 2005. Ingold, C.T., Hudson H.J. The Biology of Fungi. Chapman & Hall, London. London, 1996. Carlile, M.J., Watkinson, S.C., Gooday, G.W. The Fungi. Academic Press. Academic Press, San Diego, 2001.

Požadavky

Doktorandská zkouška

Garant

prof. Ing. Aleš Lebeda, DrSc.

Vyučující

prof. Ing. Aleš Lebeda, DrSc.