Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Cvičení ze systému nižších rostlin SBE (BOT / SNCVO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BOT / SNCVO - Cvičení ze systému nižších rostlin SBE, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cvičení ze systému a evoluce nižších rostlin (část řasy)Cvičení z předmětu Systém a evoluce nižších rostlin (část řasy) probíhá 6 týdnů. Studenti jsou seznamováni s nejvýznamnějšími zástupci jednotlivých skupin sinic a řas s využitím kultur sinic a řas ze sbírky mikroorganismů KB PřF UP, vzorků přinesených z přírody, trvalých preparátů a fotografického materiálu. Výuka je zaměřena na determinaci významných rodů sinic a řas v aplikované praxi (ochrana přírody, experimentální a biotechnologické obory).Cvičení ze systému a evoluce nižších rostlin (část houby)Cvičení z předmětu Systém a evoluce nižších rostlin (část houby) probíhá 6 týdnů. Studenti jsou seznamováni s nejvýznamnějšími zástupci jednotlivých skupin houbových organismů (živý materiál, herbářové položky, fotografie), u vybraných zástupců jsou demonstrovány mikroskopické poznávací znaky.Praktická cvičení budou zaměřena na požadavky determinace významných rodů a druhů ve výuce na základních a středních školách. Velká pozornost je věnována určování běžně se vyskytujících makromycet, s důrazem na rozlišení jedlých a jedovatých druhů.

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu by student měl být schopen:- vysvětlit základní anatomicko-morfologickou terminologii nižších rostlin- popsat základy nomenklatury a principy systematikypopsat základní charakteristiky (thalus morfologie, pigmenty, zásobní látky, rozmnožování, zvláštní charakteristiky) na úrovni skupin (Cyanophyta, Rhodophyta, Cryptophyta, Dinophyta, Chromalveolata, Euglenophyta, Chlorophyta, Charophyta) a houbových organismů (morfologie stélky, životní cykly a změna ploidie, způsoby rozmnožování a jejich produkty, morfologie plodnic, u patogenů symptomy na hostitelích) - determinovat řasy na úrovni na úrovni rodů ve skupinách (Cyanophyta, Rhodophyta, Cryptophyta, Dinophyta, Chromalveolata, Euglenophyta, Chlorophyta, Charophyta), u houbových organismů na úrovni tříd (u vybraných skupin až do úrovně řádů), vyjmenovat a determinovat charakteristické zástupce podle makro- a mikroskopických znaků, uvést jejich výskyt a význam.

Literatura

Sedlářová, M., Vašutová, M., Petrželová, I. a kol. Atlas houbových organizmů (http://botany.upol.cz/atlasy/system/index.html). Keizer, G. J. Encyklopedie hub. Rebo Productions, Praha, 1998. Lund, H.C., Lund J.W.G. Freshwater Algae. Their microscopic world Explorer. Biopress Ltd., 1995. Reader´s Digest Výběr. Houby česká encyklopedie+kapesní atlas hub. Reader´s Digest Výběr, Praha, 2003. Grunert, H. a R. Houby (nebo jakýkoliv jiný kvalitní atlas hub). Knižní klub Praha, 1995. Svrček, M. (Eds.). Klíč k určování bezcévných rostlin. SPN Praha, 1976. Červenka,M. et al. Klúč na určovanie výtrusných rastlín II. diel. Slizovky a huby. SPN Bratislava, 1972. Kremer, B.P., Muhle, H. Lišejníky, mechorosty a kapraďorosty. Knižní klub Praha, 1998. Poulíčková, A., Jurčák, J. Malý obrazový atlas našich sinic a řas. Vydavatelství UP Olomouc, 2001. Hluchý, M., Ackermann, P. et al. Obrazový atlas chorob a škůdců ovocných dřevin a révy vinné. Biocont laboratory, Brno, 1997. Hani, F., Popov (ed.). Obrazový atlas chorob a škůdců polních plodin. Scientia, Praha, 1993. Schwarz, A. , Elter, J. (Eds.). Obrazový atlas chorob a škůdců zeleniny. Biocont laboratory, Brno, 1996. Holec, J.,Bielich, A., Beran, M. (Eds.). Přehled hub střední Evropy. Academia Praha, 2012. ISBN 978-80-200-2077-2.Urban Z., Kalina, T. Systém a evoluce nižších rostlin. SPN Praha, 1980. Váňa, J. Systém a vývoj hub a houbových organismů. Karolinum Praha, 1996. Kiffer, E., Morelet, M. The Deuteromycetes, Mitosporic fungi. Classification and generic keys. SP Inc., Enfield, NH, USA, 1997. Papoušek, T. (Ed.). Velký fotoatlas hub z jižních Čech. T. Papoušek, České Budějovice, 2004. null

Požadavky

Požadavky k zápočtu:- úspěšné absolvování zápočtového testu z části řasy- praktické poznávání sinic a řas v rozsahu publikace: Poulíčková, A., Jurčák,J. (2001): Malý obrazový atlas našich sinic a řas. Vydavatelství UP Olomouc.- úspěšné absolvování zápočtového testu z části houby - praktické poznávání houbových organismů a lišejníků v rozsahu seznamu 80 druhů houbových organizmů, který studenti obdrží na 1. cvičení z části houby, při zápočtu studenti dostanou 15 druhů náhodně vybraných z tohoto seznamu

Garant

RNDr. Božena Sedláková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Petr Dvořák, Ph.D.doc. RNDr. Petr Hašler, Ph.D.prof. Ing. Aleš Lebeda, DrSc.RNDr. Božena Sedláková, Ph.D.doc. RNDr. Michaela Sedlářová, Ph.D.