Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Cvičení ze systému nižších rostlin (BOT / SNCVU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BOT / SNCVU - Cvičení ze systému nižších rostlin, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cvičení ze systému a evoluce nižších rostlin (část řasy)Cvičení z předmětu Systém a evoluce nižších rostlin (část řasy) probíhá 6 týdnů. Studenti jsou seznamováni s nejvýznamnějšími zástupci jednotlivých skupin sinic a řas s využitím kultur sinic a řas ze sbírky mikroorganismů KB PřF UP, vzorků přinesených z přírody, trvalých preparátů a fotografického materiálu. Praktická cvičení budou zaměřena na požadavky determinace významných rodů a druhů ve výuce na základních a středních školách. V průběhu výuky budou předávány informace, kde a jak opatřit potřebné vzorky sinic a řas a jak je udržovat v podmínkách základních a středních škol.Cvičení ze systému a evoluce nižších rostlin (část houby)Cvičení z předmětu Systém a evoluce nižších rostlin (část houby) probíhá 6 týdnů. Studenti jsou seznamováni s nejvýznamnějšími zástupci jednotlivých skupin houbových organismů (živý materiál, herbářové položky, fotografie), u vybraných zástupců jsou demonstrovány mikroskopické poznávací znaky.Praktická cvičení budou zaměřena na požadavky determinace významných rodů a druhů ve výuce na základních a středních školách. Velká pozornost je věnována určování běžně se vyskytujících makromycet, s důrazem na rozlišení jedlých a jedovatých druhů.

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu by student měl být schopen:- vysvětlit základní anatomicko-morfologickou terminologii nižších rostlin- popsat základy nomenklatury a principy systematikypopsat základní charakteristiky (thalus morfologie, pigmenty, zásobní látky, rozmnožování, zvláštní charakteristiky) na úrovni skupin (Cyanophyta, Rhodophyta, Cryptophyta, Dinophyta, Chromalveolata, Euglenophyta, Chlorophyta, Charophyta) se zaměřením na základní a střední školy a houbových organismů (morfologie stélky, životní cykly a změna ploidie, způsoby rozmnožování a jejich produkty, morfologie plodnic, u patogenů symptomy na hostitelích) - determinovat řasy na úrovni skupin (Cyanophyta, Rhodophyta, Cryptophyta, Dinophyta, Chromalveolata, Euglenophyta, Chlorophyta, Charophyta), u houbových organismů na úrovni tříd (u vybraných skupin až do úrovně řádů), vyjmenovat a determinovat charakteristické zástupce podle makro- a mikroskopických znaků, uvést jejich výskyt a význam.

Literatura

Sedlářová, M., Vašutová, M., Petrželová, I. a kol. Atlas houbových organizmů (http://botany.upol.cz/atlasy/system/index.html). Keizer, G. J. Encyklopedie hub. Rebo Productions, Praha, 1998. Lund, H.C., Lund J.W.G. Freshwater Algae. Their microscopic world Explorer. Biopress Ltd., 1995. Reader´s Digest Výběr. Houby česká encyklopedie+kapesní atlas hub. Reader´s Digest Výběr, Praha, 2003. Grunert, H. a R. Houby (nebo jakýkoliv jiný kvalitní atlas hub). Knižní klub Praha, 1995. Svrček, M. (Eds.). Klíč k určování bezcévných rostlin. SPN Praha, 1976. Červenka,M. et al. Klúč na určovanie výtrusných rastlín II. diel. Slizovky a huby. SPN Bratislava, 1972. Kremer, B.P., Muhle, H. Lišejníky, mechorosty a kapraďorosty. Knižní klub Praha, 1998. Poulíčková, A., Jurčák, J. Malý obrazový atlas našich sinic a řas. Vydavatelství UP Olomouc, 2001. Hluchý, M., Ackermann, P. et al. Obrazový atlas chorob a škůdců ovocných dřevin a révy vinné. Biocont laboratory, Brno, 1997. Hani, F., Popov (ed.). Obrazový atlas chorob a škůdců polních plodin. Scientia, Praha, 1993. Schwarz, A. , Elter, J. (Eds.). Obrazový atlas chorob a škůdců zeleniny. Biocont laboratory, Brno, 1996. Holec, J.,Bielich, A., Beran, M. (Eds.). Přehled hub střední Evropy. Academia Praha, 2012. ISBN 978-80-200-2077-2.Urban Z., Kalina, T. Systém a evoluce nižších rostlin. SPN Praha, 1980. Váňa, J. Systém a vývoj hub a houbových organismů. Karolinum Praha, 1996. Kiffer, E., Morelet, M. The Deuteromycetes, Mitosporic fungi. Classification and generic keys. SP Inc., Enfield, NH, USA, 1997. Papoušek, T. (Ed.). Velký fotoatlas hub z jižních Čech. T. Papoušek, České Budějovice, 2004. null

Požadavky

Požadavky k zápočtu:- úspěšné absolvování zápočtového testu z části řasy- praktické poznávání sinic a řas v rozsahu publikace: Poulíčková, A., Jurčák,J. (2001): Malý obrazový atlas našich sinic a řas. Vydavatelství UP Olomouc.- úspěšné absolvování zápočtového testu z části houby - praktické poznávání houbových organismů a lišejníků v rozsahu seznamu 80 druhů houbových organizmů, který studenti obdrží na 1. cvičení z části houby, při zápočtu studenti dostanou 15 druhů náhodně vybraných z tohoto seznamu

Garant

RNDr. Božena Sedláková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Petr Dvořák, Ph.D.doc. RNDr. Petr Hašler, Ph.D.prof. Ing. Aleš Lebeda, DrSc.doc. RNDr. Barbora Mieslerová, Ph.D.RNDr. Božena Sedláková, Ph.D.doc. RNDr. Michaela Sedlářová, Ph.D.