Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Současné problémy výuky biologie (BOT / SPVSB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BOT / SPVSB - Současné problémy výuky biologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět je doplněním ostatních didaktických předmětů. Má studentům pomoci při řešení praktických problémů spojených s výukou biologie na střední škole a omezit pedagogické chyby způsobené nedostatkem praktických zkušeností. Pozornost bude věnována aktuálním tématům, se kterými se mohou setkat budoucí učitelé biologie na středních školách - výběrů vhodných učebnic a dalších učebních pomůcek; vybavení kabinetu biologie; využití moderní počítačové techniky ve výuce; výběru vhodných témat a přípravy biologických praktik; mimoškolním činnostem jako jsou biologické kroužky a exkurze; výuce biologie v cizím jazyce; přípravě na maturitní zkoušku a na přijímací zkoušky na vysokou školu a v neposlední řadě také podávání projektů a grantů.Přehled učiva1. Osobnost učitele - charakteristika osobnosti, psychohygiena, syndrom vyhoření.2. Vytváření a přednášení powerpointových prezentací, základy rétoriky.3. Využití interaktivní tabule ve výuce - vytváření pracovních listů.4. Výuka biologie v cizím jazyce.5. Granty a projekty.6. Bioinformatika.7. Vytváření didkatických testů.8. Učebnice biologie a pomůcky na střední škole.9. Biologické exkurze.10. Aktivizační metody ve výuce.

Získané způsobilosti

Studenti se osvojí používání Powerpointových prezentací ve výuce, základy rétoriky, používání Interaktivní tabule, metody tvorby didaktických testů, exkurzních listů a vytváření a používání aktivizačních metod ve výuce biologie.

Literatura

Holinka, J. Biologie - Jak se dostat na vysokou. Amos, Praha, 2007. Kincl, L., Chalupová, V., Bičík, V. Biologie - 2000 testových otázek a odpovědí. Rubico, Olomouc, 2007. Maslowski, O. Didaktika biologie. Olomouc, PřF UP, skriptum, 1990. Fellnerová, I., Kincl, L.,Stonová, D. Jak na PowerPoint?. Vydavatelství UP, Olomouc, 2008. Stoklasa, J. a kol. Klíče a návody k praktickým činnostem v přírodopisu, biologii a ekologii pro ZŠ a SŠ. SNP, Praha, 2010. Altmann, A. Metody a zásady ve vyučování biologie. Praha, SPN, 1975. Vinter, V. Příručka pro začínající učitele biologie. Trifox, Šumperk, 2010.

Požadavky

Přítomnost 70%. Vypracování praktických úkolů vyplývajících z každé vyučovací hodiny.

Garant

doc. RNDr. Barbora Mieslerová, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Barbora Mieslerová, Ph.D.doc. RNDr. Vladan Ondřej, Ph.D.