Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vegetace ČR (BOT / VCRSB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BOT / VCRSB - Vegetace ČR, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurz seznamuje studenty s diverzitou vegetace na území ČR a s jejími příčinami.V úvodní části je podána zevrubná charakteristika přírodních poměrů střední Evropy se zaměřením na ČR s cílem poukázat na hlavní abiotické vlivy, které utvářejí současnou podobu vegetačního krytu.V tomto kontextu je dále věnována pozornost i vývoji vegetace na našem území od poslední doby ledové po současnost.Zbývající část kurzu se věnuje popisu hlavních vegetačních typů na území ČR podle nejnovějšího zpracování v následující struktuře: syntaxonomie, druhové složení, ekologická charakteristika, rozšíření, význam pro ochranu přírody, uplatnění v krajině. Podrobně jsou zpracována společenstva vod a mokřadů, louky a pastviny, xerotermní travinná společenstva, společenstva rašelinišť, slaných půd a písčin, společenstva skalních štěrbin a sutí, subalpínská společenstva vysokohorských niv, lesní společenstva (lužní lesy, mokřadní olšiny, doubravy, bučiny, suťové a roklinové lesy, smrčiny), společenstva kosodřeviny, paseková společenstva. Pozornost je věnována i synantropní vegetaci, projevům synantropizace lesních i nelesních společenstev.

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu by student měl být schopen:- Vysvětlit význam vegetace coby klíčové složky krajiny se složitou časoprostorovou dynamikou- Vyjmenovat nejdůležitější typy vegetace České republiky, zejména s ohledem na jejich syntaxonomii, druhové složení, ekologickou charakteristiku, geografické rozšíření a stupeň jejich ohrožení a vzácnosti- Charakterizovat hlavní příčiny ohrožení a zásadách asanačního a regulačního managementu u jednotlivých vegetačních typů- Determinovat hlavní typy vegetace naší krajiny (na základě indikačních druhových skupin)

Literatura

Chytrý, M., Kučera, T., Kočí, M., Grulich, V., & Lustyk, P. (2010). Katalog biotopů České republiky =: Habitat catalogue of the Czech Republic. Praha: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. Pokorný, P. (2011). Neklidné časy: kapitoly ze společných dějin přírody a lidí. Praha: Dokořán. Ložek, V. (1973). Příroda ve čtvrtohorách. Praha: Academia. Chytrý, M. (ed.). (2013). Vegetace Č eské republiky 4. Praha. & Chytrý, M. (2010). Vegetace České republiky. Praha: Academia. & Chytrý, M. (2011). Vegetace České republiky. Praha: Academia. & Chytrý, M. (2007). Vegetace České republiky. Praha: Academia. Ellenberg, H. Vegetation ecology of central Europe. Fourth edition. Cambridge University Press, Cambridge., 1988. Ložek, V. (2007). Zrcadlo minulosti: česká a slovenská krajina v kvartéru. Praha: Dokořán.

Požadavky

Znalosti v rozsahu probírané látky

Garant

RNDr. Martin Duchoslav, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Martin Dančák, Ph.D.RNDr. Martin Duchoslav, Ph.D.Mgr. Michal Hroneš