Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Systems biology (CRH / SB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CRH / SB - Systems biology, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní koncepce, historie a nástroje v systémových přístupech k biologickým problémům2. Sestupní a vzestupní přístupy v moderní biologii: Úvod3. Sestupní přístupy: Integrace velkých souborů dat do funkčních sítí. Omiks informace4. Vzestupní přístupy: tvorba a korekce realistických modelů5. Chemická biologie a chemická genetika6. Syntetická biologie: život na míru7. Vlny a oscilace v buněčných funkcích. Od Belousov-Zhabotinských reakcí k biologickým nerovnovážným oscilacím. Kauzální studie I: buněčné pohyby a nerovnovážné přechody v systému solid-gél8. Vlny a oscilace v buněčných funkcích. Kauzální studie II: buněčný cyklus jako oscilátor9. Vlny a oscilace v buněčných funkcích. Kauzální studie III: signalizační fosforylační vlny, spínače a zpětnovazební smyčky mitogenem-aktivovaných protein kináz10. Vlny a oscilace v buněčných funkcích. Kauzální studie IV: cirkadiánní systémy v rostlinách11. Studium signálních gradientů v živých buňkách. Nástroje, výsledky a interpretace: Gradienty Ran-GTPáz během buněčného cyklu12. Rušení symetrie a změny symetrie jako funkce síly a gradientů morfogenu: Systémový přístup k tvorbě vzorů na úrovni tkání, orgánů a organizmů

Literatura

Krawetz S, Ed. Bioinformatics for Systems Biology. Springer, Heidelberg. Davidson EA, Windram OP, Bayer TS. (2012). Building synthetic systems to learn nature s design principles. Adv Exp Med Biol. 751:411-29. Kholodenko BN. (2006). Cell-signalling dynamics in time and space. Nat Rev Mol Cell Biol. 7(3):165-76. & Choi, S. (2007). Introduction to systems biology. Totowa, NJ: Humana Press. Coruzzi GM, Gutierrez RA, Eds. Plant Systems Biology. Annual Plant Reviews vol. 35. Blackwell Publishing. Mu?oz-García J, Kholodenko BN. (2010). Signalling over a distance: gradient patterns and phosphorylation waves within single cells. Biochem Soc Trans. 38(5):1235-41. Goldbeter A, Gérard C, Gonze D, Leloup JC, Dupont G. (2012). Systems biology of cellular rhythms. FEBS Lett. 586(18):2955-65. Kirschner MW. (2005). The meaning of systems biology. Cell. 20;121(4):503-4. Dubitzky W, Southgate J, Fuß H, Edis. Understanding the Dynamics of Biological Systems: Lessons Learned from Integrative Systems Biolog. Springer.

Garant

Georgios Komis, Ph.D.

Vyučující

Georgios Komis, Ph.D.