Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy genetiky rostlin (CRH / ZGR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CRH / ZGR - Základy genetiky rostlin, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Historie genetiky.2) Úvod do molekulární biologie genu, struktura DNA, replikace, transkripce, translace, regulace genové exprese, mutace. DNA markery.3) Cytogenetika, stavba rostlinné buňky, ultrastruktura a morfologie chromozómů, karyotyp, buněčný cyklus, cytokineze, karyokineze, mitóza, meióza, crossing-over, rekombinace, gametogeneze.4) Mendlovy zákony, podvojné založení dědičnosti, intraalelické interakce, volná kombinovatelnost vloh.5) Genové interakce.6) Vazba vloh a mapování chromozómů, Batesonovo a Morganovo číslo, jednoduchý a vícenásobný crossing-over, typy genetických map, třílokusový test, LOD skóre.7) Dědičnost a pohlaví, typy chromozomální a genové determinace pohlaví u rostlin a živočichů, dědičnost znaků souvisejících s pohlavím.8) Genetika ontogeneze rostlin, morfogenetické účinky fytohormonů, úloha rostlinných genů v morfogenezi. Mimojaderná dědičnost.9) Dědičnost kvantitativních znaků, složky variability kvantitativních znaků, koeficient heritability, metody stanovení koeficientu heritability, dialelní analýza, genetický zisk, imbreeding, heterózní efekt.10) Mutace, klasifikace mutací, mutageny, molekulární a cytologické základy mutačního procesu, mutace genové, chromozómové a genomové.11) Genetika populací, Hardy-Weinbergův zákon, populace samosprašných a cizosprašných rostlin, syntetické populace, změny v rovnováze populace: selekce, mutace, migrace, genetický drift, imbreeding12) Evoluce, evoluční teorie, mechanizmy evoluce, směry evolučního procesu.

Získané způsobilosti

Student se orientuje v základních principech genetiky rostlin a dokáže je interpretovat na úrovni organismu, buňky a DNA.

Literatura

Kováčik, A. (1983). Genetika rostlin. Praha: Státní zemědělské nakladatelství. Řepková, J., Relichová, J. (2001). Genetika rostlin. 1. vyd. Masarykova univerzita Brno. Hruban, V. , Majzlík, I. (2004). Obecná genetika. ČZU v Praze. Nečásek, J., Cetl, I. a kol. (1989). Obecná genetika. Praha. Alberts, B. (2001). Základy buněčné biologie: Úvod do molekulární biologie buňky. Espero Publishing, Ústí nad Labem. Hartl, L. D., Jones, W. E. (2009). Genetics: Analysis of Genes and Genomes, Seventh Edition. Jones and Bartlett Publishers, USA.

Požadavky

Podmínkou pro absolvování předmětu je složení písemné zkoušky (test 1,5 hodiny 18 otázek) s minimálním počtem 23 bodů z 36 možných bodů.

Garant

Ing. Pavel Křenek, Ph.D.

Vyučující

Ing. Pavel Křenek, Ph.D.