Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy proteomiky (CRH / ZP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CRH / ZP - Základy proteomiky, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do proteomiky, vymezení pojmu, historie, aplikace proteomiky v řešení biologických problémů: výhody, omezení, top-down a bottom-up přístupy2. Aplikace proteomiky v řešení biologických problémů: vývinová proteomika, proteomika stresem ovlivněných organizmů, proteomika mutantů, proteomika organel, klinická proteomika3. Průběh proteomické analýzy, přehled proteomických metod4. Příprava vzorku pro proteomické analýzy - zásady při práci s bílkovinami, homogenizace, solubilizace bílkovin, precipitace, frakcionace, detergenty5. Dvourozměrná elektroforéza - princip, aplikace, izoelektrická fokusace na stripech s praktickou demonstrací, polyakrylamidová elektroforéza, metody detekce proteinů na gélech6. Dvourozměrná elektroforéza - dokumentace, softverové vyhodnocení, profiling7. Bezgelové proteomické analýzy - MuDPiT: principy, separace peptidů8. Štěpení proteinů: teorie, zásady, metody9. Úvod do hmotnostní spektrometrie: teorie, demonstrace hmotnostního spektrometru,10. Úvod do interpretace a vyhodnocení proteomických dat11. Posttranslační modifikace bílkovin: teorie, možnosti proteomické detekce12. Fosforylace proteinů: princip, úlohy, fosfoproteomika

Literatura

http://en.wikibooks.org/wiki/Proteomics. Šamaj J, Thelen JJ. (2007). Plant proteomics. Springer-Verlag, Berlin, Heidelberg.

Požadavky

Pro absolvování zkoušky je podmínkou absolvování písemného testu (15 otázek, 1,5 hodiny) s hodnocením minimálně 20 z 30 možných bodů.

Garant

Ing. Tomáš Takáč, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Slávka Bekešová, Ph.D.Ing. Tomáš Takáč, Ph.D.Ing. Pavol Vadovič, Ph.D.