Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy šlechtení rostlin (CRH / ZSR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CRH / ZSR - Základy šlechtení rostlin, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Význam šlechtění rostlin, historie.2) Genetická diverzita, význam, eroze, ochrana, genová centra, genové banky.3) Základní šlechtitelské pojmy, charakter a struktura odrůdy.4) Šlechtitelské cíle, šlechtění na produkční schopnost a její stabilitu, na jakost, na délku vegetační doby, na odolnost vůči stresům, na vhodnost k technologii pěstování.5) Výchozí materiál a tvorba genetické variability, křížení, mutageneze, polyploidizace, biotechnologické postupy.6) Výběr, genetická teorie výběru, výběr individuální, hromadný, klonový, techniky výběru.7) Křížení, výběr rodičovských komponent, technika výběru, metody křížení, vzdálená hybridizace, překonávání nekřížitelnosti.8) Heterózní šlechtění, meziodrůdová a meziliniová hybridizace, zlepšování samoopyleních linií, konvergentní a rekurentní šlechtění, pylová sterilita, heteroze u autogamních rostlin.9) Mutační a polyploidní šlechtění, indukce a detekce mutací a polyploidie, somaklonální variabilita, příklady využití.10) Šlechtitelské školky. Udržovací šlechtění a množení odrůd. Zkoušení a registrace nových odrůd - zákon č. 219/203 Sb.11) Využití genetických markerů a transgenóze ve šlechtění rostlin.12) Úvod do speciálního šlechtění nejvýznamnějších plodin.

Získané způsobilosti

Student se rámcově orientuje v náplni šlechtitelské práce.

Literatura

Chloupek, O. (2008). Genetická diverzita, šlechtění a semenářství. Praha: Academia. Rod, J., Andonov, I., Boháč, J., Čermín, Ľ., Lužný, J., Vágnerová, V., Vlk, J., & Martínková, A. (1982). Šlechtění rostlin. Graman, I., Čurn, V. (1998). Šlechtění rostlin (Obecná část). ZF JU, České Budějovice. Brown, J., Caligari, P. (2009). An introduction to plant breeding. Blackwell Publishing Cornwall. Sleper, D. A., Poehlman, J. M. (2006). Breeding Field Crops, 5th edition. Wiley-Blackwell. Acquaah, G. (2012). Principles of Plant Genetics and Breeding, 2nd Edition. Wiley-Blackwell. http://library.upol.cz/i2/i2.search.cls?ictx=upol&src=upol_us_cat-0&show_lim=0&field=T001&zf=UF_UPOL&term=0087468

Požadavky

Podmínkou pro absolvování předmětu je složení písemné zkoušky (test 1 hodina 12 otázek) s minimálním počtem 15 bodů z 24 možných bodů.

Garant

Ing. Pavel Křenek, Ph.D.